23.9 C
Пазарджик
четвъртък, 13 юни, 2024

Журналисти от земеделски европейски медии посетиха Долна баня

Асоциацията на селскостопанските журналисти в България / АСЖБ / показа нашата страна пред свои колеги от 12 европейски държави.

Над 20 представители на земеделски медии от Стария континент видяха отблизо селското стопанство на България в рамките на първото официално посещение на журналисти, членове на ENAG.

Събитието бе организирано от АСЖБ в партньорство с Министерството на земеделието, храните и горите / МЗХГ / в дните около неформалната среща на земеделските министри на страните- членки по време на българското председателсто на Съвета на Европейския съюз.

Журналисти от Германия, Белгия, Щвейцария, Холандия, Дания, Австрия, Великобритания, Франция, Унгария, Словения и Румъния посетиха Долна баня, където местни производители на ягоди и малини представиха своето производство.

От години ягодите и малините са основен поминък на хората в долнобанското поле. След няколкогодишно прекъсване на отглеждане на ягодоплодни култури в рилския град от десетина години вече отново десетки семейства се върнаха към един от основните поминъци в общината. Така отчасти се решава и големият проблем с безработицата, обезлюдяването и възможността за действителни доходи на местните земеделци.

Местни производители заведоха на полето гостите, за да видят как отглеждат ягоди екологично и без пестициди, макар и без необходимото сертифициране.

Гоституващите журналисти се запознаха отблизо и с балнеотуризма в Долна баня и благотворните свойства на минералната вода.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии