7.9 C
Пазарджик
събота, 2 март, 2024

Първите щъркели дойдоха в Долна баня

Само ден, след като се закичиха с мартеница, днес долнобанци се зарадваха на първите предвестници на пролеттта – щъркелите.
Въпреки снега и лошото време двойката дългокраки птици бяха съгледани от десетки хора да летят в небето над центъра на рилското градче и посрещнати с радостни възгласи и пожелания за здраве и късмет през годината. И, както повелява традицията, първите съгледали ги, бързо свалиха и завързаха на плодно дръвче бяло-червените мартеници.

По време на Седмото международно преброяване на белия щъркел в Долна баня, природозащитниците преброиха общо 26 щъркелови гнезда и толкова гнездящи щъркелови двойки, които създадоха естествено и поколение. Организаторите и журито на това преброяване отличиха с поощрителна награда колектива на народно читалище „Рила-1898“ в Долна баня.

Припомняме, че преди 19 години Долна баня спечели първото място и получи специална грамота и парична награда за преброените 21 щъркелови гнезда и гнездящи щъркелови двойки в организирания първи национален конкурс за селище с най-много щъркелови гнезда през далечната 1999 година.

Три поредни години Долна баня бе организатор и домакин на международния еко фестивал „Зелена вълна 21 век“ за филми и телевизионни предавания, като победителите получаваха приза – статуетката „Щъркелово гнездо“.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии