В Самоков откриха реновираното кардиологично отделение

05.12.2018 16:55 2092 Коментари: / Добави коментар Редактор: Любомир Кузев Долна баня
В Самоков откриха реновираното кардиологично отделение

Денят, в който Православната църква почита Света Варвара, в Самоков тържествено бе отбелязан юбилеят - 140 години от началото на болничната помощ в рилския град и откриването на реновираното кардиологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение.

Празничният повод събра десетки гости на 7-мия етаж в лечебното заведение, сред тях бяха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, доц. Лъчезар Иванов, д-р Александър Златанов – директор на РЗИ-София област, народните представители Радослав Стойчев и Валентин Милушев, академик Христо Григоров – председател на БЧК, проф. Магдалена Александрова от Медицинския университет в София, Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за защита на пациентите, директори на болници в Софийска област и други.

Началото на здравното дело е поставено през 1878 година, а тогавашната болница е с 50 легла, отбеляза в приветственото си обръщение управителят на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка. Първите запомнени имена са на околийския лекар Д-р Антон Унтенберг и първият градски лекар – Д-р Аврам Голберг през 1881 година.

Оттогава досега доста неща са се променили. В периода 2001-2002 г. е подменена дограмата на сградата по проект на Министерство на енергетиката. 2003 болницата е газифицирана, а на следващата година има разкрит ТЕЛК.

В отделението работят квалифицирани специалисти, категорична беше в изказването си доктор Красимира Ковачка. Това, което се планира и би било добре да се случи в бъдеще, е допълнително разкриване на медицински център в Боровец и хоспис в Самоков.

Според статистиката в периода 2012-2013 г. самоковската болница е работила по пет европейски проекта. Едно от безспорните постижения към настоящия момент е програмата за стажанти, приета с решение на Общинския съвет, целяща да привлече млади хора като специалисти. По тази линия са привлечени действащи рентгенови лаборанти и един кинезитерапевт, а в момента се обучават три медицински сестри.

В доста напреднал етап е строителството на храма „Св. Панталеймон” в двора на лечебното заведение.

Тържествен водосвет отслужи архиерейският наместник на Самоковска духовна околия протоиерей Михаил Колевв съслужие с протоиерей Любомир Мишков и отец Георги Николов, след което осветиха и реновираното кардиологично отделение в болницата. В деня на Света Варвара те осветиха и икона, която от името на болничното ръководство беше връчена на началника на кардиологично отделение доктор Николай Кабрански.

Празничната лента на обновения сектор прерязаха управителят доктор Красимира Ковачка, кметът на община Самоков Владимир Георгиев и доктор Даниела Дариткова.  

Към момента болницата е най-голямото лечебно заведение в цялата Софийска област и разполага с 233 легла, разпределени в 11 отделения; три отделения са без легла, а има и три параклинични звена.

„МБАЛ-Самоков” обслужва нуждите на две общини – Самоков и Долна баня, и намиращите се на тяхна територия 29 села, два курортни комплекса и 16 вилни зони с общо население около 50 000 жители. Лекарите, които се грижат за здравето на пациентите, са 69, медицинските специалисти – 99, има 81 души друг персонал или общо около 250 човека. Стана ясно, че годишно през болницата преминават около 8-9 хиляди пациенти.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Полицаи разказаха за работата си на децата от ДГ Юрий Гагарин
25.02.2020 12:25 99
Полицаи разказаха за работата си на децата от ДГ Юрий Гагарин

Полицаи от отдел „Охранителна полиция” при ОДМВР-Пазарджик гостуваха ...

Полицията с поредна акция срещу нелегалната търговия с акцизни стоки
25.02.2020 12:01 195
Полицията с поредна акция срещу нелегалната търговия с акцизни стоки

Полицията продължава със засилените проверки за противодействие на нелегалната тъ...

България се подготвя за случай коронавирус
25.02.2020 11:41 460
България се подготвя за случай коронавирус

България започна превантивно да се подготвя в случай на поява на болни от коронав...

ТМ+

Излезе от печат новата книга на Валери Иванов
17.02.2020 09:54 348 Култура
Излезе от печат новата книга на Валери Иванов

Обещана отдавна и дълго чакана, "Лириликон" вече е факт. Вярна на оригиналността ...

Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата
02.02.2020 15:37 706 Човек
Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата

Изтощителните и крайно ограничителни диети през зимния период са вредни за здраве...

Пътят за Пловдив е затворен напълно
31.01.2020 11:11 10044 Акценти
Пътят за Пловдив е затворен напълно

В 11 часа тази сутрин пътят за Пловдив, от Пазарджик до отбивката за Цалапица бе ...

След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ
23.01.2020 17:55 6041 Акценти
След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ

В рамките на месец ще станат ясни резултатите от вътрешна проверка на Пътната аге...