26.9 C
Пазарджик
сряда, 24 юли, 2024

Еднодневен преход до село Голак за ТД “Незабравка“

Еднодневен преход в Ихтиманска Средна гора проведоха планинарите от ТД „Незабравка“ от гр. Септември. В проявата взеха участие и членове на дружеството от Септември, Пазарджик , Пещера, както и нови членове, които за първи път се включиха в похода.

 

Изходен пункт за туристите бе местноста Паланката откъдето по черен коларски път и при снежна покривка от около 30 см, те достигнаха крайната цел до село Голак.

 

След прехода, многобройната група се настани в дома на Марияна Банкина- член на ТД „Незабравка“, чиято прабаба е майка на известния български политик, земеделския лидер – Александър Стамболийски.

 

След кратка почивка, част от планинарите се заеха с приготвяне на топла храна, а друга се отправиха на разходка в селото и района около църквата.

 

Мястото е било населено още по време на траките, а се твърди, че на неговата територия на 17 август 986 г. между войските на византийския император Василий Втори и цар Самуил се състои и легендарния военен сблъсък, влезнал в историята като битката при Траянови врата. Днес в селото има само петима жители.

 

Следващата дестинация за планинарите от Септември ще бъде традиционен еднодневен преход организиран от ТД „Купена“ Пещера по случай християнския празник Цветница.

 

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии