19.9 C
Пазарджик
вторник, 23 юли, 2024

Екатерина Захариева внесе проектозакон за изменение на проектобюджета за финансиране на проекти на общини от област Пазарджик

Народният представител от Пазарджик Екатерина Захариева е внесла два законопроекта за изменение на проектобюджета за 2022 г. – единият е за финансиране на проекти в общините от Пазарджишка област, а другият – за осигуряване на средства за Министерството на външните работи за обезпечаването на важни международни ангажименти.
„Въпреки сериозните инвестиции в инфраструктура през последните години, все още нуждите на общините в област Пазарджик са големи. Напълно неприемливо е капиталовите разходи за годината във всичките дванадесет общини в шестата по големина област да са само в размер на 8,6 млн. лв“, коментира Захариева. 

С настоящето предложение за част от общините са предлага увеличение на капиталовите разходи за проекти, важни за развитието на областта:
1. Пазарджик – за ремонт на улици, бордюри, тротоари – 3,2 млн. лв.
2. Белово за основен ремонт и реконструкция на помещенията за социален патронаж; ремонт и обновяване на читалищни сгради в кв. Малко Белово и селата Сестримо, Аканджиево и Момина клисура – общо 1,1 млн. лв.
3. Брацигово – реконструкция на водопроводната мрежа на с. Бяга – 2,4 млн. лв.
4. Велинград – проектиране и изграждане на нов водопровод и реконструкция на съществуващия от „Клептуза“ до шахта към ПСПВ Велинград – 2,4 млн. лв.
5. Лесичово – реконструкция и рехабилитация на част от вътрешната водопроводна мрежа на с. Боримечково, 942 500 лв.
6. Панагюрище – основен ремонт на поликлиниката и ремонт на Театър Дом – паметник – 2,2 млн. лв.
7. Пещера – подмяна на ВиК мрежа и асфалтиране на ул. “Симон Налбант” – 2 млн. лв.
8. Ракитово – изграждане на ВиК мрежа в града 9,6 млн. лв.
9. Септември – изграждане на пътна връзка с път I – 8 София – Пловдив и мостово съоръжение на отводнителен канал Семчин дере; реконструкция и благоустрояване на дворно място на ОДЗ “Червена шапчица” – 1,6 млн. лв.
10. Стрелча – реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на четиринадесет броя улици с обща дължина 4305 м – 1,7 млн. лв.

„Всички предложени проекти са на ниво пълна готовност за реализация”, подчертава още народният представител от коалиция ГЕРБ-СДС.
Екатерина Захариева посочи още, че средства за увеличение на капиталовите разходи ще има от приходите от събрани косвени данъци, защото оценката на правителството за нивото на инфлация е силно подценена и по мнението на ЕК и БНБ.

В проекта на Закона за държавния бюджет за 2022 г. липсват и средства за част от вноските на държавата за ООН и НАТО, именно – 1 256 900 лв. увеличение на редовния бюджет на ООН по поддържане на мира и 330 945 лв. увеличени годишни вноски към общия бюджет на НАТО.

Липсват и средства, необходими за изпълнението на ангажиментите в предприсъединителния период по Плана за действие и Пътната карта като външнополитически приоритет на страната за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – изключително важен приоритет – в размер на 528 500 лв.
Липсват и средства за подпомагане и насърчаване развитието и укрепването на организациите на исторически формираните български общности в страни извън ЕС. Тази програма беше създадена преди две години, но за миналата година служебният кабинет не отпусна средства за нея, а видно от проекта на бюджет и тази година не са предвидени средства. Организациите на историческите български общности разчитат на тези средства и без тях не биха могли да развиват дейността си, затова е задължително в бюджета на МВнР да бъдат отпуснати 800 000 лв. за тази програма.

Предлагам тези разходи да бъдат заложени в бюджета на МВнР, както и 10 % увеличение на разходите за персонал за заплати и за дългосрочните командировки на служителите в задграничните представителства, а именно – 3 849 600 лв. за заплати и 4 300 000 лв. за дългосрочни командировки.

Това са общо 11 065 900 лв., изключително важни за гарантиране националните интереси на България и ефективното функциониране на дипломатическата служба.

 

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии