15.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Има ли интерес към специалност „Сестрински грижи“?

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

55 студенти се обучават в момента по специалност „Сестрински грижи“ в Пазарджик

Огромен недостиг на медицински сестри у нас отчита Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според доклад на Съвета по икономически анализи към Министерския съвет не достигат близо 17 хиляди медицински сестри или близо 60 процента от наличните през 2021 година.

На един лекар се пада по-малко от една сестра. Ако трябва да бъде достигнато нормалното съотношение 2 към 1, в системата трябва да влязат 29 000 сестри.

Почти няма лечебно заведение у нас, в което да има пълен комплект от необходимите професионалисти по здравни грижи.

От няколко години в Пазарджик има изнесено обучение по „Сестрински грижи“ към което се наблюдава голям интерес. Студентите са част от Факултета по обществено здраве към Медицински университет Пловдив.

От учебното заведение се надяват след завършването на образованието си част от медицинските сестри да останат да работят в областта.

От бранша посочват липсата на кадри като един от основните проблеми в здравеопазването.

През последните години се наблюдава по-голям интерес към сестринската професия, посочват от Факултета по обществено здраве към Медицински университет Пловдив.

По данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в момента у нас реално работещи в системата са над 20 000 медицински сестри. 1/3 от тях са на възраст над 62 години.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии