20.9 C
Пазарджик
неделя, 16 юни, 2024

Има ли Ковид зони в област Пазарджик?

В Септември функционира единствената Ковид зона, с която Здравната каса в Пазарджик има договор. Предстои такива да бъдат открити във Велинград и Панагюрище, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса в Пазарджик.

Пациентите с леки и средно тежки симптоми на COVID-19 могат да се лекуват безплатно в домашни условия, след като са преминали през т.нар. COVID-зони, където се концентрират на едно място диагностика и лечение, в т.ч. и предписване на медикаменти за лечение в домашни условия. Всички медицински центрове, които отговарят на изискванията, могат да сключат договори за амбулаторно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Те ще получат и по 15 хил. лв. за работа в неблагоприятни условия.

Освен това имат възможност да заявят и апаратура за до 50 хил. лв., която ще бъде осигурена от МЗ. С разкриването на COVID-зоните значително намалява рискът от смесване на потоците пред кабинетите на личните лекари. В Ковид зоните пациентите ще получават еднократни рецепти, с които ще получават до 3 безплатни медикамента срещу коронавирусната инфекция. Всеки пациент ще има право на два безплатни прегледа, рентген и изследвания. Освен това всеки кабинет ще получава по 30 хил. лв., за да обгрижва здравнонеосигурени.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии