Изхвърлят безстопанствени кучета край Пазарджик и на Юндола

03.07.2018 15:02 913 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Региони

Само през последните дни към „Четири лапи“ са постъпили сигнали за разселване на кучета в планинските райони над Враца, в покрайнините на Пазарджик и в местността Юндола, съобщиха от организацията.

Граждани сигнализираха и за изоставяне на много безстопанствени животни в село край Кресненското дефиле от автомобил с лого на Община Благоевград, който впоследствие се оказа собственост на стопанисвания от частна фирма общински приют, съобщиха от „Четири лапи”.

Неотдавна пък ветеринарен лекар, обслужващ общините Банско и Разлог, беше заловен да разтоварва кучета в село край Симитли. 

Във връзка с това от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ обръщат внимание, че подобни случаи са масова практика, а контролният орган, който би трябвало да налага санкци, в лицето на Българска агенция по безопасност на храните, неглижира проблема и по този начин излага на риск здравето не само на животните, но най-вече на хората.

„Практиката на организирано извозване на животни от една община към друга е от години, но досега така и не е намерен работещ механизъм за прекратяването ѝ,“ обяснява директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова.

"Наблюденията ни сочат, че преди местни избори случаите се увеличават, тъй като масово кметовете, които не предприемат мерки за ефективно намаляване на скитащите кучета, искат да покажат някакво привидно справяне с проблема и търсят най-лесното решение. Очакваме в месеците преди предстоящите догодина избори разселването на кучета да се увеличи и затова е крайно необходимо да се вземат навременни мерки.“

Сред мерките, които „Четири лапи“ предлагат да бъдат въведени, са: регистър на всички юридически лица, които извършват дейности по ограничаване на популацията от безстопанствени животни и превозните средства, които използват; активно участие на КАТ, полиция и прокуратура при разследване на случаи на „кучешки туризъм“ и третиране на разселването на кучета като престъпление, тъй като то създава предпоставки за инциденти, които застрашават здравето и дори живота на хора и животни. Промени в Наказателния кодекс и разширяване на обхвата на текстовете, предвиждащи наказания за насилие над животни, също би било смислена мярка, според експертите на организацията.

От организацията са загрижени, че в проекта за текст на Национална програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, който вече втора година се обсъжда на работна група към Министерство на земеделието, храните и горите, няма нито един текст, който да касае мерки срещу организираното разселване на кучета. 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Две жертви на катастрофи тази нощ
14.12.2019 10:43 436
Две жертви на катастрофи тази нощ

21-годишен младеж и 51-годишен мъж загинаха при два различния инцидента на пътя в...

Коледният концерт на ОДК обединява в подкрепа на Георги Арнаудов
14.12.2019 10:33 101
Коледният концерт на ОДК обединява в подкрепа на Георги Арнаудов

Отново е Коледа и отново талантливите танцьори и певци към Общински детски компле...

На 20 декември ще гледаме Албена в театъра
14.12.2019 09:51 36
На 20 декември ще гледаме Албена в театъра

"Албена" от Йордан Йовков ще бъде поставена от ДКТ"Константин Величков". Представ...

ТМ+

Зимните курорти у нас откриват ски сезона
13.12.2019 11:57 131 TM +
Зимните курорти у нас откриват ски сезона

Зимата дойде и любителите на зимните спортове с нетърпение чакат откриването на с...

Започна ремонтът на пътя Пазарджик-Пловдив
09.12.2019 17:51 6241 Акценти
Започна ремонтът на пътя Пазарджик-Пловдив

Стартираха дългоочакваните ремонтни дейности по пътя Пазарджик-Пловдив. Те бяха о...

Apple ще пусне на пазара пет нови модела iPhone през 2020
07.12.2019 11:04 360 Техно
Apple ще пусне на пазара пет нови модела iPhone през 2020

През следващата година Apple може да представи пет нови модела iPhone едновременн...

БСП се разграничи от Славчо Велков и Георги Мърков
06.12.2019 16:57 1674 Акценти
БСП се разграничи от Славчо Велков и Георги Мърков

БСП в областта се разграничи официално от ексдепутатите си Славчо Велков и Георги...