20.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Кръвна плазма за болни от COVID-19 вече може да се дарява и в Пловдив

Реконвалесцентна плазма вече може да се дарява и в Пловдив. Необходимата апаратура е доставена на Центъра по трансфузионна хематология, съобщиха дарителите от сдружение с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“.

Така лечението на болни от коронавирус с вливане на антитела от кръвна плазма ще може да се извършва в града. До този момент даряващите бяха пренасочвани към София.

В Районния център по трансфузионна хематология вече са създадени условия за осъществяване на специфичната дейност, която дава добри резултати при тежко болни с COVD-19.

Изискванията към дарителите са:

да са преболедували и възстановили се от COVID-19, което означава да имат положителен PCR тест и период от 40 дни след това
да са на възраст между 18 и 65 години
да тежат над 50 кг
в момента на процедурата да се чувстват здрави
състоянието им да не налага прием на медикаменти
да носят и медицинските документи, касаещи инфекцията
Цялата процедура отнема приблизително 120 минути. Дарителите трябва да се запишат предварително на телефон: 0885 319 290.

Средствата за дарението и доставката на апаратурата бяха организирани за рекордно кратко време, като в благородната инициатива се включиха и компании, които не са членове на „Бизнесът за Пловдив“. Очаква се още един изцяло нов апарат да бъде доставен в Пловдив през февруари.

От бизнес организацията отправят апел към всички, които са преболедували COVID-19, да се включат в битката за спасяване на човешки животи.

Източник: БНТ

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии