8.8 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

Нова блокада в района на кариерата край Динката

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Нов протест на жителите на село Динката. И днес хората се обявиха срещу дейността на кариера за добив на инертни материали по брега на река Тополница.  Те твърдят, че се съсипват земеделските им земи, а изкопите са достигнали застрашително до къщите им. Според тях добивът на инертни материали излиза извън бреговете на реката и навлиза в земеделски земи.

Хората остават непремирими в своите искания – спиране на концесията за добив на инертни материали. Те са категорични, че концесионерът  излиза от първоначално разрешения терен за действие и вече извършва изкопни дейности върху плодородни земи, които са в непосредствена близост до селото.

Решението за концесията е от 2009-та година и е за срок от 25 години. През последните години обаче фирмата е успяла да закупи допълнително земеделски площи и машините вече достигат селото. В своя позиция концесионера заявява, че са спазвани всички ангажименти по договора и че дейностите се извършват по въведени стандарти. От дружеството заявяват още, че ще продължат да търсят диалог със заинтересованите страни. Ръководството на община Лесичово вижда решение на проблема единствено от държавата.

Хората от Динката проведоха 5-часов протест в района на кариерата. Тяхната цел бе да не допуснат техника на фирмата да извършва дейност. Такава обаче днес нямаше. В Динката  са категорични, че протестите им ще продължат докато не бъдат чути.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии