13.8 C
Пазарджик
петък, 19 април, 2024

Пазители на традицията – джумалите от Калугерово

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Отминаха Сирни Заговезни, денят, в който в много части на страната излизат кукери да гонят злото. Това е дълголетна традиция, която се предава от поколение на поколение. Така се е случило и в семейството на Стефан Христов от Калугерово, където най-малкият кукер е едва на 4 г.

Стефан Христов става кукер, или както ги наричат местните – джумал, сравнително късно, едва когато идва да живее в Калугерово.

Домът на Стоян и неговото семейство от години е средище на една от кукерските групи в селото. Преди всеки празник, от рано сутринта, повече от 10 мъже, започват ритуалното обличане в кожи тук. Сред тях единствената жена е домакинята Юлияна. Тя се облича като джумал от 10-годишна, напътствана от своите родители.
По стъпките на Юлияна и Стефан тръгват и децата им 6-годишната Станимира и 4-годишният Борислав.

Децата не се оплакаха нито веднъж, че костюмите им тежат, но при възрастните кожите и звънците могат да достигнат 50 кг. 

Костюмите се съхраняват с особена грижа и се изваждат един два пъти в годината. В Калугерово се обличат с кози кожи.

След като всички са облечени се отправят към центъра на селото и празникът започва.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии