21.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Минзухар албинос привлича туристи в Родопите

Районът на летовище Свети Константин край язовир Батак е едно от малкото места в Родопите, където могат да се видят на едно място трите вида минзухар-лилав, жълт и изключително редкият вид бял минзухар, известен още като „албинос“. Виреят на открити терени с песъчлива почва не много богата на минерали. Легендите за появата на минзухара идват от древногръцката митология. Една от тях гласи, че „Крокус“ /латинското наименование на минзухара/ бил красив младеж , който се влюбил в нимфата Смилакс. За известно време двамата били лудо влюбени и живеели щастливо, но в един момент Смилакс започнала да се отегчава и задушава от завладяващата любов на Крокус. Нимфата поискала да се разделят, но Крокус не спирал да я преследва. Тогава тя го омагьосала и превърнала в красиво цвете, което да символизира неумиращата страст.

 

Минзухарите се срещат в природата по високопланинските склонове, по поляните в Средна и Южна Европа. У нас те виреят в цялата страна. Познати са повече от 180 вида и сортове – жълт, лилав, син, бял и комбинация от тези цветове. 

 

Ако видите минзухар за първи път не го късайте – ще ви се отплати с късмет и успехи през цялата година, препоръчват опитните планинари.

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии