2.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

Ново разписание на БДЖ, добри новини за теснолинейката

От днес, 15-и декември, влиза в сила новият график за движение на влаковете на държавната железница.

От „БДЖ-Пътнически превози” информират, че в повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, а за подобряване на обслужването са оптимизирани връзките на влаковете в основни гари и е увеличен броят на пътническите композиции по някои направления.

При изготвянето на новата транспортна схема, националният железопътен превозвач всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове с областните и общинските администрации по места.

През следващата година ще бъде увеличен обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги.

Превозът на пътници ще се извършва с общо 579 влака, от които: 14 международни бързи влака (като 2 от тях ще се движат само през летния сезон), 77 бързи влака (4, от които ще се движат само в определени дни от седмицата), 135 пътнически влака и 353 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

Важни промени има по линията на теснолинейката Септември-Добринище. Ще се движат 3 нови влака, по-удобни връзки в гара Септември и по-късен час за сутрешния влак Велинград-Септември. Нов ежедневен влак в 18:55 ч. от Септември до Велинград с бързи връзки от София в 16:25 ч. и Пловдив в 18:00 ч., с който се създава дълго исканата вечерна връзка на Велинград със столицата и центъра на Южна България.
Ще има удобна следобедна бърза връзка с влака от Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик за Добринище, която сега е с интервал между двата влака 2 часа, както и удобна следобедна бърза връзка от Добринище за София с бърз влак, която сега е с пътнически и се чака над 70 мин.

Вечерната бърза връзка от Добринище за София е само с 15 мин. чакане.
По-късно заминава първият влак от Велинград за Септември – в 5:55 ч. вместо досегашното 4:45, с удобни бързи връзки за София и Пловдив.

Нов ежедневен удобен сутрешен влак в 8:00 от Добринище до Банско и Разлог, с който се създава исканата от местното население удобна връзка за посещение на магазини, пазари, лекари, банки и други в икономическия център на района – Разлог. В допълнение, този влак ще направи възможно осъществяването на кратки туристически пътувания с теснолинейката за почиващите в Добринище и Банско – между закуска и обяд в хотелите. 
Нов ежедневен влак от Разлог до Добринище в 9:30 ч., с който жителите на Добринище ще могат да се прибират бързо след посещение на хранителните вериги магазини в района на разложката гара. 

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии