8.9 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Огнища на грип по птиците в Чирпанско и антракс в Луковит

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Първично огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (грип) е констатирано от БАБХ в промишлен животновъден обект за отглеждане на птици в чирпанското село Гита. За това информира пресцентърът на Агенцията, като уточнява, че това е петото огнище на птичи грип, установено до момента в страната.

Заболяването в село Гита е потвърдено с лабораторно изпитване. 

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, е предприето хуманно умъртвяване и унищожаване на всички близо 2000 засегнати и контактни птици, отглеждани в засегнатото стопанство, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция. Определена е 3- километрова предпазна зона и 10 километрова зона за наблюдение около констатираното огнище.

В град Луковит пък от ОДБХ Ловеч е констатирано първично огнище на антракс. 

След смъртта на 3 телета в един животновъден обект, обслужващият фермата регистриран ветеринарен лекар е взел проби и е уведомил незабавно директора на Областната дирекция по безопасност на храните, град Ловеч. Официалният ветеринарен лекар е взел допълнително проби за лабораторни изследвания.  Резултатите показват наличие на причинителя на заболяването антракс.

Бързата реакция и извършените преки действия на служителите на ОДБХ, лекуващият лекар и собственика на засегнатия обект са предотвратили разпространението на заболяването. Спешно е извършена ваксинация на всички животни в засегнатия обект и близката ферма – общо 439 говеда.

Извършена е спешна ваксинация на всички животни в засегнатия животновъден обект и близката ферма. До момента са ваксинирани общо 439 говеда.

Ще бъдат ваксинирани близо 2000 едри, дребни преживни животни и коне в гр. Луковит и близките села.

До този момент животните в град Луковит не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс през последните 30 години.

По данни на Регионална здравна инспекция – Ловеч контактните лица са без симптоматика на заболяването, но остават под наблюдение на личните си лекари.

Източник: БАБХ

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии