30.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Окръжна прокуратура – Пазарджик разпореди серия от проверки в област Пазарджик

Окръжна прокуратура-Пазарджик разпореди извършване на проверка на територията на област Пазарджик, относно спазването на Закона за безопасни условия на труд, предписанията на Националния оперативен щаб, заповедите на министъра на здравеопазването, във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Проверката е възложена за изпълнение на Инспекцията по труда – гр. Пазарджик, съвместно с Регионална здравна инспекция – Пазарджик и ОД на МВР – Пазарджик, и се извършва на основание чл. 145 ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт.

На контролните органи е разпоредено да извършат инспекция във фирмите и предприятията в Пазарджишка област за осигурено защитно облекло на работниците, наличието на дезинфекционна база – за ръце и обувки, осигурено проветряване на помещенията, извършване на дезинфекция на автобуси или автомобили, с които се превозват работници и др. Разпоредено е да се обърне особено внимание на фирми, в които работят много хора, както и обекти, за които се открият или постъпят сигнали за нарушения.

Проверките ще продължат ежедневно до края на въведеното извънредно положение за страната, като в Окръжна прокуратура – Пазарджик ще се докладват всички констатираните нарушения, съставени актове, издадени наказателни постановления и установени данни за престъплени.

Отново по разпореждане на Окръжна прокуратура – Пазарджик се извършват проверки в търговските обекти за продажба на хранителни стоки и в аптечната мрежа на територията на Пазарджишка област

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Пазарджик се извършват проверки за законност, относно спазване на разпоредбите на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за храните, Закона за защита на потребителите, на територията на област Пазарджик. В тази връзка са предприети мерки за предотвратяване на продажбата на хранителни продукти в магазините и лекарствени продукти в аптечната мрежа, както и в складовите бази и чрез обяви, публикувани в интернет сайтове, на спекулативни цени.

За времето на обявеното извънредно положение в страната, е възложено на контролните органи – Регионална здравна инспекция – Пазарджик, Областна дирекция по безопасност на храните, Регионална дирекция на Комисията за защита на потребителите, ОД на МВР – Пазарджик и ТД на НАП – Пазарджик, да извършват ежедневни и постоянни проверки в горепосочените търговски обекти.

Контролните органи ще проверяват деяния, нарушаващи разпоредбите, свързани с търговията с хранителни продукти и лекарствени продукти без разрешение, в това число, предлагане и продажби по интернет.

При констатирани нарушения контролните органи ще предприемат действия за налагане на административни санкции. В случай на установени данни за извършени престъпления е указано да бъде уведомявана Окръжна прокуратура – Пазарджик.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии