13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

Оптимизация закрива прокуратурите във Велинград, Панагюрище и Пещера

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Още през 2017 година Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е приела унифициран модел за оптимизиране на районните прокуратури, който предвижда всички районни прокуратури в една окръжна зона да се обединят в една единствена районна прокуратура със седалище в областния град, като на тяхно място се разкрият териториални поделения.
Нова, трета вълна на оптимизация на държавното обвинение предлага главният прокурор Иван Гешев.
Става дума за закриването на нови 38 районни прокуратури.

Сред тях са обвиненията във Велинград, Панагюрище и Пещера. В трите прокуратури са утвърдени общо 11 щата за прокурори.

Във Велинград щатовете за магистрати са 5, като един е незает. При съществуващото кадрово състояние общата натовареност на прокурорите е под и около средната за страната, а стойността на един прокурорски акт е близо 196 лв. при средно за Районна прокуратура от малко над 175 лв., става ясно от предложението на главния прокурор,което е публикувано на сайта на Висшия съдебен съвет. Отчетено е, че разстоянието до прокуратурата в Пазарджик е 45 км.

С километър по-малко е разстоянието до областния град от прокуратурата в Панагюрище. Там от утвърдените 3 щатни бройки една е незаета, натовареността на прокурорите е под средната за страната, а стойността на един прокурорски акт е почти 336 лв.

Най-близо до Пазарджик стои прокуратурата в Пещера, където също при три прокурорски щата има един незает, а общата натовареност е около средната страната. Стойността на един прокурорски акт в Пещера е 295 лв.

Крайното решение по предложение на главния прокурор ще бъде предшествано от среща с административните ръководители на съответните обвинения, за да изкажат мнението си във връзка с плануваното окрупняване.

Източник: Прокуратура

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии