29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Отстраниха от длъжност кмета на Ракитово

С 6 гласа “ЗА” и  4 “Против” Общинска избирателна комисия в Ракитово реши да отстрани от длъжност кмета Георги Холянов. Това стана на извънредно заседание, на което очевидци не пожелали да застанат пред камерата ни, разказаха че се стигнало до лични заплахи към членовете на ОИК. Независимо от това решението е взето, а до него се стига след сигнал от страна на Димитър Делиев. Според същия, градоначалникът е едноличен собственик на три търговски дружества, а именно “Цвета къмпани”, “Кос Хол 1” и “Кос Хол 2”, което по смисъла на закона е нарушение, тъй като кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност, да бъдат контрольори, управители и прокуристи на търговски дружества по време на своя мандат. За управител на трите дружества е вписана Сузана Холянова – съпруга на кмета.

Георги Холянов не застана пред камерата ни, но от общината ни изпратиха негова позиция по темата. В нея е посочено: „сигналът, подаден в Комисията е напълно неоснователен, тъй като откакто съм кмет, не съм нито управител, нито прокурист, търговски пълномощник или управител на посочените дружества. Никога не съм упражнявал дейност като едноличен търговец, съдружник в събирателно дружество  или неограничено отговорен съдружник в командитно дружество и т.н.
Освобождаването ми като управител в  търговските дружества, без да прехвърлям дяловете си, е ИЗЦЯЛО съобразено  със закона и актуалната съдебна практика на Административния съд в Пазарджик“, е посочено в позицията на кмета. 

А хората в Ракитово коментират случилото се по различен начин.

Припомняме, че Георги Холянов встъпи в длъжност кмет на община Ракитово на 11 юли тази година. До частичния вот тогава се стигна, след като почина предходният кмет на общината Костадин Холянов, който бе баща на настоящия градоначалник.
Ако съдът отстрани Холянов Общинският съвет в Ракитово ще трябва да избере временно изпълняващ длъжността кмет, до провеждането на редовни местни избори в края на следващата година.

Подробности в репортажа.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии