14.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

„Асарел Медет“ се включи в Софийският фестивал на науката

Проектът AGEMERA , по който „Асарел-Медет“АД е единствената българска компания партньор, и значението на критичните и стратегически суровини (КСС) в нашето ежедневие бяха представени на Софийския фестивал на науката.

AGEMERA е проект, който обединява отново партньори от академичните среди, бизнеса и индустрията за проучване на полезни изкопаеми, с основна мисия за увеличаване на достъпа до първични суровини и повишаване на устойчивостта на Европа.

Лекция „Древен добив, скорошни открития и бъдещ потенциал за критични и стратегически суровини в България“ изнесе проф. д-р Ирена Пейчева (в съавторство с Росица Василева, Атанас Хиков, Ищван Мартон, Василиос Мелфос, Стоян Георгиев, Десислав Иванов, Марко Холма). Щандът на Геологическия институт, Българска академия на науките и AGEMERA бе под надслов „Полезните изкопаеми: критични и стратегически суровини за умни хора и технологии“. Там бяха представени суровини основно от България с акцент върху порфирно-медните системи и находище Асарел (с подкрепата на партньора по проект AGEMERA Асарел-Медет АД), но бяха показани и други видове находища, напр. боксити от Яйце (друг тестови обект на AGEMERA).

На децата и много други посетители бяха раздадени руди от находище „Асарел“. Посетителите бяха насърчени и някои от тях попълниха интервюто на AGEMERA. На монитор зад щанда бяха излъчени презентации относно КСС и ГИ-БАН, сред които лекцията, подготвена от д-р Тони Хенд „Геология на редкоземните елементи и суровини за батерии в Европа“, както и презентацията на д-р Ирена Пейчева (цитирана по-горе ).

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии