27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

Димитър Цоцорков:„Нашето трайно партньорство осмисля споделения ни ангажимент за насърчаване на устойчиви бизнес практики в България”

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

След взискателна проверка за спазването на най-високите стандарти за качество, Българската Мрежа на Глобалния Договор подписа годишните споразумения с Централата на Глобалния Договор на ООН и поднови ангажимента си към неговите основополагащи принципи.

Споразуменията удостоверяват статута на Мрежата като официален представител на Глобалния Договор в страната ни. За 12-та поредна година Българската Мрежа на най-големия световен форум за корпоративна устойчивост потвърди ангажимента на отговорния бизнес в България с трите стълба на устойчивото развитие: икономически растеж, социално благополучие и опазване на околната среда.

Нашето трайно партньорство осмисля споделения ни ангажимент за насърчаване на устойчиви бизнес практики в България и придържане към най-високите стандарти за качество. Заедно ние засилваме въздействието на принципите на Глобалния Договор на ООН като подкрепяме развитието на бизнес среда, която дава приоритет на екологичните, социалните и управленските съображения, като в крайна сметка допринася за по-устойчиво бъдеще”, каза председателят на Българската Мрежа Димитър Цоцорков.

ESG, CSRD, ESRS – губим ли значението зад акронимите?

Но какво означава това днес – в годината, когато първата група компании, попадащи в обхвата на CSRD, ще трябва да се отчитат по ESRS, а България трябва да приеме необходимата местна нормативна рамка до средата на 2024 г.? CSRD, ESRS, ESG – губим ли значението зад акронимите?

Модерната дума сега е ESG – екологични, социални и управленски данни, свързани с работата на бизнеса. Когато тези данни са общодостъпни, те правят дейността на компанията по-прозрачна, като намаляват рисковете и помагат да се идентифицират възможностите за подобрение.  Оповестяването на тези данни включва различни аспекти на работата на компаниите, които обикновено не се вземат предвид от традиционните финансови анализи. Често обаче те имат финансово измеримо значение за бизнеса и липсата на проследимост може да доведе до значителни загуби.

Акронимът „ESG“ се появява за пръв път през 2005 г., в доклада „Който го е грижа – печели“, изготвен от инвестиционния експерт Иво Кнопфел. В него Кнопфел твърди, че ESG факторите трябва да бъдат отчетени на капиталовите пазари, тъй като помагат за идентифициране на рисковете, оказват влияние върху оценката на бизнеса и водят до положителна социална промяна. Докладът се появява, след като бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан кани повече от 50 изпълнителни директори да участват в съвместна инициатива под егидата на Глобалния договор на ООН и с подкрепата на Международната финансова корпорация (IFC) и швейцарското правителство. Целта е да се определи количествено социалното въздействие – екологичните, социални и управленски въпроси да намерят място на капиталовите пазари, проправяйки пътя за отговорно инвестиране.

Устойчивостта – независимо от модерния в момента акроним – е печелившата бизнес стратегия

Глобалният договор на ООН вече обединява повече от 23 000 членове – бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН – в над 160 държави. Той представлява световен форум за подкрепа на устойчивия растеж и гражданското общество.. Устойчивостта – независимо от модерния в момента акроним – се оказва дългосрочно печелившата бизнес стратегия.

Именно Местните мрежи на Глобалния договор на ООН са тези, които водят по света усилията за разработване и прилагане на такава стратегия. Те насърчават корпоративната устойчивост в самите ѝ основи, като помагат на компаниите да разберат какво означава отговорен бизнес в национален контекст.

В продължение на повече от 10 години Мрежата на Глобалния договор в България напредва в корпоративната устойчивост, използвайки уникалната местна призма, като осъществява въздействащи проекти за бизнеса в сътрудничество с различни заинтересовани страни. Българската Мрежата е лидер за корпоративна устойчивост и насочва компаниите в страната по пътя към устойчиво бъдеще. Като пионер на Глобалния Договор на Балканите, експертният опит и ноу-хау на Българската Мрежа са на най-високо ниво и добавената стойност, която носи на всички членове и партньори, е доказана и ценена”, сподели Оле Хансън, Глобален Договор на ООН – Европа.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии