18.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Жителите на Попинци излизат утре на протест

Жителите на панагюрското село Попинци излизат на протест утре. Те се обявяват срещу проучвания на залежи от медна руда в региона и настояват за отмяна на дадените разрешителни на „Асарел Медет“. Мирният протест е насрочен за 18.30 часа на главния път от Пазарджик за Панагюрище.

 

Напрежението започва на 19 април с писмо от “Асарел Медет” до кметството на селото, с което от компанията уведомяват за намерението си да започнат геоложки проучвания в землището на Попинци. За целта ще бъдат поставени 11 сонди върху площ от 480 кв. м.

 

За проучването дружеството притежава разрешителни още от 2012 година от Министерствата на околната среда и водите и на икономиката и енергетиката. В документите се посочва, че сондажите не крият рискове за хората и природата. Жителите на Попинци обаче не вярват в това. И веднага стартират подписка. Срещу проучванията вече са се обявили 955 души от общо 1 400 пълнолетни жители с право на глас.

 

Сред подписалите се е и Велка Реджова, която се занимава с биоземеделие.

 

Откриването на поредния рудник в Панагюрско е равносилно на екологична катастрофа, споделят хората от Попинци. Те припомнят за завишения брой онкологични, белодробни и алергични заболявания сред възрастни и деца в общината.

 

Жителите на Попинци се надяват и на лична среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която утре ще бъде в Панагюрище по случай честванията на 142-та годишнина от Априлското въстание.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии