23.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Млада дама е тазгодишната носителка на Дриновската стипендия за тази учебна година

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин – проф. Марин Дринов, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Средствата за стипендията се осигуряват от „Асарел-Медет” АД по силата на дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на млад, находчив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се съхранява българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.

Комисия за определяне на носителя на поименна студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“, назначена със заповед на кмета на Панагюрище Никола Белишки, след прецизно разглеждане на представените документите определи за носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2022/ 2023 година Яна Маринова Кушлова – студентка редовно обучение в Лондонски университет Роял Холуей – Великобритания, специалност „Физика“.

Яна Маринова Кушлова е един от най-резултатните и бързоразвиващи се в много сфери студенти. Успешно е преминала три стажа през лятото на 2022 година, първият от тях е като учител в основно училище и гимназия, вторият в лабораторията по Оптомеханика към факултета по физика, а третият в една от най-големите компании в сектора на енергетиката във Великобритания. Броят на защитените стажове е рекорден, спрямо всички нейни колеги. Г-жа Кушлова представи пред комисията множество сертификати и препоръки: „Яна е умен и изключително способен студент, както и много ангажирана и мотивирана личност“, са малка част от прекрасните думите на нейните ментори.

Стипендията ще бъде връчена на официална церемония на 20 октомври 2022 година (четвъртък), от 11:00 часа, в Къща-музей „Проф. Марин Дринов“, като част от събитията, посветени на 184-та годишнина от рождението на именития панагюрец.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии