Над 2 милиона лева дарени от минната индустрия за здраве

23.04.2020 14:14 886 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева Панагюрище
Над 2 милиона лева дарени от минната индустрия за здраве

Българската минерално-суровинна промишленост се присъедини и активно подпомага усилията на правителството да обезпечи опазването на общественото здраве и да осигури условия за надеждното и навременно лечение на пациенти заразени с коронавирус в болниците в София и в страната. Тези усилия компаниите предприеха в синхрон със стриктните мерки, взети в предприятията.


В усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от разпространението на коронавирус, Българската минно-геоложка камара като браншова организация на индустрия, за която здравето и безопасността са сред водещите приоритети, стартира в началото на месец април дарителска кампания за набиране на средства за осъществяване на въздушен транспорт до и от Китай. С дарените средства Министерството на здравеопазването ще заплати извършването на два полета по направление София-Пекин-София, с които ще бъдат доставени медицинско оборудване, тестове, консумативи и лични предпазни средства, предназначени за безвъзмездно предоставяне на лечебни заведения в страната за подпомагане лечението на граждани, заболели от COVID-19 на територията на Република България.
Българската минно-геоложка камара, заедно с водещите компании в сектора, „Минстрой холдинг“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и „Асарел-Медет“ АД вече са осигурили необходимите средства в размер на над 530 500 лв. Дарението е в полза на Министерството на здравеопазването за нуждите на доставките на медицински стоки.


Това дарение на българската минно-добивна общност е още един израз на ангажимента на бранша към обществото, работата и усилията на стотици български лекари, медицински и помощен персонал, в борбата с вируса на национално и регионално ниво.


От началото на епидемията предприятията, обединени от Българската минно-геоложка камара, подпомагат здравната система да се справи с огромния стрес чрез индивидуални дарения по места. До момента общият размер на средствата, предоставени безвъзмездно от „Асарел-Медет“ АД и фондация „Лъчезар Цоцорков“, „Асарел Инвестмънт“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, „Елаците Мед“ АД, „Минстрой холдинг“ АД възлиза на над 1 500 000 лв., предоставени под формата на финансови средства или консумативи към болнични заведния в столицата и по регионите, където дружествата осъществяват дейността си. Съвкупно даренията на бранша към момента надхвърлят 2 млн. лева.


Сред дарените институции и организации са: Министерство на здравеопазването, Български червен кръст, УМБАЛСМ „Пирогов“, Военно-медицинска академия, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Света Анна“, УМБАЛ „Св. Екатерина“, УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”, МБАЛ „Пазарджик“, МБАЛ „Добрич“, СБАЛАГ „Майчин дом“, УМБАЛ „Св. Марина“, МБАЛ „Пирдоп“, МБАЛ „Живот+“ – Крумовград, МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище, ДКЦ 1 – Панагюрище, Български лекарски съюз, филиалите на центровете за спешна медицинска помощ в Пирдоп, Крумовград, Брезник, болниците в Елин Пелин, Етрополе, Луковит, Златоград и Мадан.

проф. дтн. инж. Николай Вълканов
Председател на УС и на БМГК

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Дъждовете се отразяват добре на земеделските култури, опасност крият градушките
29.05.2020 17:15 15
Дъждовете се отразяват добре на земеделските култури, опасност крият градушките

Дъждовното време през последните няколко дни се отразява благоприятно върху земед...

Първи смъртен случай от коронавирус в Сърница
29.05.2020 17:06 216
Първи смъртен случай от коронавирус в Сърница

Жена на 78-годишна възраст от Сърница е починала от COVID-19. Информацията съобщи...

Върнатите книги в библиотеката под 4-дневна карантина
29.05.2020 17:01 25
Върнатите книги в библиотеката под 4-дневна карантина

Върнатите книги в Регионална библиотека Никола Фурнаджиев в Пазарджик се поставят...

ТМ+

За отговорността на властимащите
20.05.2020 14:31 410 Гледна точка
За отговорността на властимащите

Ние хората сме единствения вид на планетата, който може да следва свой интерес. Н...

Ученическите олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни
15.05.2020 11:07 326 Общество
Ученическите олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни

На 28 юни от 8,00 часа ще бъдат олимпиадите по „Български език и литература...

12 май - Международен ден на сестринството
12.05.2020 16:21 349 Общество
12 май - Международен ден на сестринството

Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни гри...

Отмяна на изпитите след 7 и 12 клас искат ученици и родители
08.05.2020 11:37 1280 Общество
Отмяна на изпитите след 7 и 12 клас искат ученици и родители

Подписка срещу провеждането на матурите след 12-ти клас и Националното външно оце...