18.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Празник на шарената сол в село Бъта

В панагюрското село Бъта се проведе 7-то издание на националния празник на шарената сол. Общо 12 производители на подправката се включиха в него. Те бяха оценявани от специално жури, част от което бяха гости  от Япония. В празничната програма се включиха и близо 30 самодейни състава от цялата област.

Шарената сол присъства ежедневно на българската трапеза и ни е нужна като хляба и водата. Събрала е вкуса на солта – жизнено необходима за живота и аромата на неповторимите български билки. Затова и за нея в Бъта организират специален празник.

Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината. Интересът към подправката е все по-голям, разказва производителя Иванка Тричкова.

Участниците се състезават в няколко категории – за вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие, най-добре подредена маса. Призът за най-ароматната шарена сол тази година отиде при Велчо Раленков.

Интересен факт е също, че част от журито тази година са и семейство от Япония. Широси и Миюки се запознали в Токио докато изучавали български народни танци.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии