16.9 C
Пазарджик
понеделник, 20 май, 2024

Проф. Ненчо Смилов д.м.: В „Уни Хоспитал“ се извършва лазерно и ултразвуково отстраняване на камъни в бъбреците

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Проф. Смилов, разкажете повече за едно от най-разпространените бъбречни заболявания – уролитиазата.

Уролитиазата е бъбречно-каменна болест. Заболяването е хронично-рецидивиращо и засяга все по-голяма част от населението. Характеризира се с образуване на камъни по хода на пикочните пътища. Те могат да бъдат с различна локализация – в бъбрека, уретерите, пикочния мехур.

Какви са оплакванията на пациентите, които Ви търсят за помощ?

Обикновено пациентите разбират, че са получили т.нар. бъбречна криза. Тя се изразява в движението на камъка от бъбрека по хода на уретера и „запушване” на бъбрека. Оплакванията са много силна и нетърпима болка в поясната област, която се разпространява към корема напред и към слабините. Понякога кризата е съпроводена с гадене, повръщане, висока температура.
Когато камъните са с по-големи размери, те не могат да се придвижват по пътя на урината. В тези случаи пациентите отново се оплакват от болка в поясната област, но тя е с много по-слаб интензитет. Може да бъде описана и като тежест.
В тези случаи пациентите могат да потърсят уролог, защото бъбречната криза е спешно състояние и изисква незабавно лечение. Причината за това е, че „запушването” на бъбрека, ако не бъде лекувано, може да доведе до загуба на функция на органа. По-големите камъни в бъбрека, които не могат да мигрират, не налагат спешно лечение, но бавно и постепенно увреждат бъбречната функция.

Как лекувате това състояние?

В Клиниката по урология на МБАЛ „Уни Хоспитал” предлагаме целия спектър на миниинвазивни и конвенционални методи на лечение. Разполагаме с пълния набор ендоскопска (за безкръвно лечение) апаратура.
За разбиването на камъни по целия ход на пикочните пътища използваме два вида източник на енергия – Холмиум лазер и ултразвукова фрагментация. Холмиум лазерът има безспорни предимства, като осигурява бързо и с малка травма за околните тъкани лечение на камъните в бъбреците, уретерите и пикочния мехур. Води до фрагментирането им на по-малки парченца, които могат да бъдат отделени спонтанно.
За по-големи камъни в бъбреците прилагаме процедура, наречена PNL (Percutaneous NephroLithotomy) – перкутанна нефролитотомия. При нея чрез един малък разрез, около 0,5 – 1 cm в областта на кръста, се прониква в бъбрека и камъкът се фрагментира с помощта на ултразвук. Предимството на метода е, че всички малки парченца се отнемат от бъбрека през работния инструмент и не се разчита на спонтанното им елиминиране, тъй като при големи камъни възможността за спонтанно елиминиране силно намалява.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии