30.8 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Протестиращи блокираха пътя Пазарджик – Панагюрище

Жителите на панагюрското село Попинци се обявиха против геоложки проучвания в защитената зона в местността Петелово. Повече от 200 човека се включиха в мирен протест и шествие по главния път от Пазарджик за Панагюрище.

 

Хората се опасяват, че разрешеното сондиране от дружеството „Асарел Медет” в около 26 кв. километра защитена зона ще доведе до екокастрофа и ще замърси почвите и реките наоколо. Откриването на поредния рудник в Панагюрско е равносилно на екологична катастрофа, твърдят хората в Попинци.

 

Ако сега няма реакция на държавата, недоволството ще продължи, предупреждават протестиращите. Срещу проучванията в района са се подписали 955 от всички 1400 жители на Попинци. Те ще връчат подписката и на председателя на парламента Цвета Караянчева.

 

Оттук нататък хората разчитат държавата да спре евентуални сондажи, а официално решението зависи от общинските съвети на Панагюрище и Стрелча. Съветниците от Стрелча вече решиха да подкрепят протестиращите. Фирмата, която готви проучванията, има всички разрешителни. От дружеството уверяват, че на този етап няма да пристъпват към добив на полезни изкопаеми.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии