11.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

Райна Княгиня – знаменоската на свободата

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Преди 145 години, в дните на Априлското въстание една жена се превърна в герой и символ на освободителната борба на Българите. Това е Райна Княгиня от чието рождение отбелязваме 165 години. Райна Попгеоргиева Футекова, едва на 20 години застава начело на въстаниците, които бяха предвестници на свободата, дошла 2 години по-късно.

Защо обаче точно Райна Футекова от Панагюрище е изрбана да ушие и развее знамето на свободата, разказва нейният правнук Здравчо Здравчев, с който се срещаме в къщата-музей на Райна Княгиня в Панагюрище. Според него водеща е била личността и, нейната образованост. Със стипендия тя успява да завърши Девическото училище в Стара Загора само за 4 години.

Райна Княгиня е и първата българска професионална акушерка. Тя получава своето образование в Русия. След създаването на „Майчин дом“ през 1903 г., Райна работи в него и ръководи курсове за млади медицински кадри. Преди смъртта ки през 1917 г. и всеотдайната акушерка обслужва по-бедните квартали на София.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии