12.9 C
Пазарджик
сряда, 28 февруари, 2024

Съдът обяви за недействителен избора на кмет на община Панагюрище

Пазарджишкият административен съд обяви за недействителен избора на кмет на община Панагюрище. Според магистратите са установени съществени нарушения на изборния процес при провеждането на балотажа. С нормите на ИК са въведени изисквания, спазването на които дава гаранция, че изборите са проведени без нарушения. В случая тези изисквания са нарушени. При така установените нарушения на изборния процес, следва да се отмени решението на ОИК – Панагюрище и избора за кмет на Община Панагюрище, проведен на втори тур да се обяви за недействителен.

Резултатите от вота бяха обжалвани от досегашният кмет на Панагюрище Никола Белишки, който загуби на втори тур с 28 гласа от Желязко Гагов.

Предмет на жалбата бяха нарушения в 15 секции. Бюлетините от 14 комисии бяха преброени от вещи лица в Панагюрище, а от 25 СИК в Попинци бюлетините бяха преброени в съдебната зала.

Със същото решение Административният съд осъжда Общинска избирателна комисия – Панагюрище да заплати на Никола Белишки сумата от 990,00, представляваща сторените в производството съдебно-деловодни разноски за възнаграждения за вещи лица.
Решението подлежи на обжалване с касационна жалба, пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии