Съдът обяви за недействителен избора на Общински съвет в Панагюрище

19.11.2019 18:11 1533 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева Панагюрище

Изборът на Общински съвет Панагюрище бе обявен за недействителен от Административен съд - Пазарджик. Резултатът от местните избори бе обжалван от представител на Движението за права и свободи. Няколко гласа не стигнаха на ДПС, за да има общински съветник в средногорския град. През днешния ден от всички политически сили в Панагюрище отказаха коментар. Екипът ни не откри за такъв и председателят на Общинската избирателна комисия.

Според жалбата на ДПС са извършени нарушения в секционна избирателна комисия №3. Там, от дадени за ДПС общо 31 действителни гласа, 16 са обявени за недействителни. Пред съда председателят на Общинската избирателна комисия обяви, че няма основание за касиране на избора. При отваряне на избирателната кутия в проблемната секция е посочено, че са намерени 401 бюлетини, от тях 72 недействителни, 329 действителни, от които за партии и кандидатски листи – 321, „Не подкрепям никого“ – 8 и 4 броя недействителни, неразпределени по партии и кандидатски листи. Отразено е и разпределението на действителните и недействителните гласове по кандидатски листи. За „Движение за права и свободи“ са отразени 15 действителни и 16 недействителни гласа.

При отваряне на пакета с недействителните бюлетини са установени 88 броя. „При оглед на бюлетините се установи, че няма нито една бюлетина с подаден недействителен глас за ДПС, тъй като липсва въобще отбелязване с какъвто и да е знак на мястото на № 55 върху тях“, се казва в решението на съда.

Така остава неясно защо от общо 31 бюлетини, за които е отразено в протокола, че е гласувано за ДПС в проблемната секция - 16 са обявени за невалидни. При огледа на бюлетините остава неясно поради каква причина 61 броя недействителни бюлетини, в които няма отбелязване да е гласувано за определена партия или коалиция, а има само отбелязване на преференция, са приети за недействителни като гласове за отделните партии и са разпределени между тях.

В хода на делото, стана ясно че е налице резултат, който е различен от отразеното в протокола.

Според съда нарушението на изборните правила е съществено, тъй като удостоверяванията в протокола пряко влияят на резултатите от изборния процес. На първо място дори само подадените 16 гласа за ДПС, отразени като недействителни, но не установени от съда при преглед на недействителните бюлетини, да са действителни такива, то се променя изборната квота – от 363 на 364 гласа. На следващо място съгласното атакуваното решение на ОИК Панагюрище за ДПС има подадени 358 гласа, като евентуално допълнително 16 действителни такива водят до преминаване на квотата за избор на общински съветник.

Това от своя страна води до промяна на мандатите за останалите партии. Конкретно мандатите на ВМРО от два стават един съгласно методиката в Изборния кодекс. Така според съда вторият избран от листата на ВМРО за общински съветник не следва да бъде обявен за такъв. Още по драстично разминаване се получава, ако всички гласове в конкретната СИК, подадени за отделните партии и отчетени като недействителни такива в протокола, са всъщност действителни. Тогава изборната квота се променя на 366 гласа, като отново ДПС следва да получат един мандат, но за сметка на един мандат на ГЕРБ, а не за сметка на ВМРО.

В крайна сметка Административният съд обяви за недействителен избора за общински съветници в община Панагюрище и го връща на Общинска избирателна комисия Панагюрище за обявяване на действителните резултати.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от обявяването му.

Припомняме, че новоизбраните съветници и кметове в община Панагюрище се заклеха и встъпиха в длъжност на 11 ноември, а първото редовно заседание на местния парламент е насрочено за сряда 20 ноември.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

През 2019 г. има повече кандидати за учители и лекари за сметка на юристи
05.12.2019 17:08 165
През 2019 г. има повече кандидати за учители и лекари за сметка на юристи

Безработицата сред завършилите висше образование е рекордно ниска, едва 2.2%. Ге...

Доброволци възраждат църквата в Алеко
05.12.2019 15:56 640
Доброволци възраждат църквата в Алеко

В пазарджишкото село Алеко Константиново стартира кампания за набиране на ...

В Бяга ще организират Ретро парти в подкрепа на Георги Арнаудов
05.12.2019 15:50 318
В Бяга ще организират Ретро парти в подкрепа на Георги Арнаудов

На 7 декември от 18:30 ч в читалището в с.Бяга организират грандиозно Ретро Парти...

ТМ+

Д-р Владимир Иванов: Не искам да бъда смятан за герой
18.11.2019 16:51 3070 Акценти
Д-р Владимир Иванов: Не искам да бъда смятан за герой

В следващия репортаж ще ви срещнем с един млад кардиолог. Той не иска да бъда смя...

Фейсбук изтри 5,4 милиарда фалшиви профила
13.11.2019 22:09 861 Техно
Фейсбук изтри 5,4 милиарда фалшиви профила

От началото на годината изтритите от Фейсбук фалшиви профили вече са 5,4 милиарда...

Формула 1 ще стане напълно екологична до 2030 година
12.11.2019 10:19 488 Техно
Формула 1 ще стане напълно екологична до 2030 година

Най-престижните серии в моторните спортове, Формула 1 за пръв път си поставиха це...

Ст. комисар Йордан Рогачев стана баща на момиченце
11.11.2019 10:02 3457 Общество
Ст. комисар Йордан Рогачев стана баща на момиченце

Директорът на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев и съпругата му Ни...