19.9 C
Пазарджик
вторник, 23 юли, 2024

Съветниците от ГЕРБ-Панагюрище с аргументи пред ВАС срещу решението на Административния съд

Групата на ГЕРБ в Общинския съвет на Панагюрище обжалва решението на Адиминстративния съд да обяви избора на местния парламент за недействителен.

В касационната жалба се казва, че на първо място първоинстанционният съд не е имал в предвид обстоятелството, че преценката за законосъобразността на избора и избирателния процес изхожда от наличието на правото на глас и неговото упражняване, съобразно изискванията на Изборния кодекс. Поставя се въпросът дали са налице нарушения на изборния процес и ако има такива, то същите съществени ли са и опорочават ли волята на избирателя, т.е. дават ли отражение върху крайния резултат от произведения избор.

В жалбата, адвокатът на съветниците изтъква, че като е допуснал повторно преброяване на гласовете в секционна избирателна комисия № 3, първоинстанционният съд е допуснал съществено нарушение на закона, тъй като такова би могло да се допусне, само ако от протокола на тази секционна избирателна комисии е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването. Изборният резултат обаче не е поставен под съмнение и нито един от членовете на тази секционна избирателна комисия, не е подписал секционния протокол с възражение или особено мнение.

По отношение на повдигнатия спор относно това защо комисията е приела определени бюлетини за недействителни, следва да се посочи, че това решение е в правомощията единствено на комисията. По делото безспорно е установено, че протоколът е изготвен в съответствие с изискуемата форма и ред и същият е подписан от всички членове на секционната избирателна комисия. Освен това преценката дали дадена бюлетина е действителна или недействителна се извършва единствено от страна на съответната СИК в съответствие с конкретните разпоредби на Изборния кодекс.

Не са доказани и твърденията, че бюлетини, в които избиратели са отбелязали своя вот с маркиране на номер 55 – номерът на ПП „Движение за права и свободи“, са били приети от секционната комисия за недействителни. От извършения оглед на пакета, съдържащ недействителните бюлетини, се установи, че няма нито една, в която да е било отбелязан вот в полето на ПП „ДПС“.

От името на деветимата съветници техният адвокат Чавдар Чавдаров моли Върховния административен съд да отмени решението на Пазарджишкия съд и да потвърди решението на комисията. Припомняме, че според Адиминстративния съд при провеждане на избора за общински съветници в община Панагюрище са допуснати съществени нарушения, които биха довели до различен резултат от проведеното гласуване и промяна на вота на избирателя.

След двете жалби предстои Върховния административен съд да реши дали в Панагюрище ще има промяна.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии