13.8 C
Пазарджик
петък, 19 април, 2024

В Елшица събират пари за узаконяване на параклис

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Християнският параклис е построен от братята Лука и Иван Ангелови

В панагюриското село Елшица хората стартират кампания, с която да завършат и узаконят православен параклис.

През 2006 година започва изграждане на параклиса в местността Петровска черква в землището на село Елшица. Инициативата е изцяло гражданска. Християнският параклис е построен от братята Лука и Иван Ангелови.  

Параклисът не е законен. И затова сградата не може да бъде осветена и посещавана от миряните. Имотът е общински, затова хората в селото искат съдействието на общината. Настояват местният парламент да предостъпи парцела за параклиси и издаде удостоверение за търпимост. 

Общината да разреши на гражданско дружество “За развитие на Елшица” да изготви проект и извърши довършителни дейности, който са водоснабдяване, озеленяване, електроснабдяване, огръждение и обособяване на параклиса + Срамота е толкова години харстиянския храм да не бъде осветен. И сега разчитаме на заможни хора„, коментират местните.

От гражданското дружество са категорични, че сумата не е непосилно да бъде събрана от хората. 93-годишният Атанас Генчев разказва, че преди много години хората са успели да се обединят, за да ремонтиран църквата в селото. Сега вярва, че ще дарят и за този параклис. 

В съседство на параклиса има изграден и християнски кръст. Същият е осветен, като до скоро на него е имало и плоча. За съжаление днес тя е счупена, но пак е там, за да напомня на поколенията, че това място е средновековно християнско светилище, известно като “Петровска черква”, което е възстановено през месец юли 2005 година. Сега местните вярват, че с помощта на добри хора съвсем скоро ще могат да узаконят параклиса и той да отвори врати за миряните.

Банкова сметка на „Гражданско дружество за развитие на село Елшица“

IBAN: BG37SOMB91301065547601

BIC SOMBBGSF

предишна статия
Следваща статия
Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии