Шарената сол бе панагюрска, но затова пък имаше изобилие от различни традиционни специалитети от българската национална кухня, характерни за различни населени места и региони, съобщава местнята медия Pia-news.
Разнообразие от пити, кравайчета, сланинки, качамак, мед, билки и мерудийки, домашни курабии и сладки и други вкусотийки, припомнящи забравени днес вкусове и аромати, които могат да се усетят само по фолклорните фестивали. Освен, че бяха донесли храни, гостите носеха със себе си и песните и танците на местата, откъдето бяха пристигнали за празника. Всички хора, изпълнили площада на Бъта, имаха възможност да се насладят на изпълненията на фолклорните певчески и танцови трупи от Момина клисура, Овчеполци, Капитан Димитриево, Лисичево, Хаджиево, Миненкьово, Красново (Община Хисаря), Карабунар, Сарая, Дебръщица, с.Пещера, община Земен, Пернишко, а от Пловдив – туристическо дружество „Шипка“ участваше с щанд, танцов и певчески състав и група за стари градски песни, която извън обявената програма направи атрактивно дефиле пред сцената и получи много възторжени овации от публиката.
С индивидуални изпълнения се представиха най-младите изпълнители Емануела Етова, Дилян Симонов и Дария Пиронкова.
Празникът беше открит от кмета на село Бъта Георги Александров, който поздрави всички гости, представи журито, което оценяваше представените щандове, благодари на спонсорите – Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД и други, които той на шега определи като „натурализирани бътовци“и съобщи добрата новина, че Община Панагюрище осигурява финансова помощ от 10000 лева, с които да се направи стълбата на камбанарията на черквата „Св. Георги Победоносец“.
Редом с него на сцената бяха Стефан Мирев – народен представител, Никола Белишки – кмет, Галина Матанова – зам. кмет на Община Панагюрище, свещеникът на черквата „Св. Георги“.
Г-н Белишки и г-н Мирев се обърнаха с приветствени думи към организаторите на празника, участниците и всички гости, дошли да уважат Празника на шарената сол и Празника на село Бъта. Двамата подчертаха колко е важно да знаем корените си, да помним и уважаваме традициите и пожелаха на всички здраве и успехи, след което разгледаха изложението.
Експертно жури в състав: шеф Атанас Балкански, Мария Петришка и Петя Манолова оценяваше участниците в кулинарната експозиция по три критерия:
1. Най-вкусна и красиво поднесена шарена сол;
2. Най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие;
3. Най-красиво подредена маса с приготвени ястия.
С грамоти и различни подаръци бяха наградени отличниците от Попинци, Овчеполци, Бъта, Капитан Димитриево, с. Пещера, общ. Земен, туристическо дружество „Шипка“ – Пловдив.
Източник: Pia-news