18.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

30 години от първия демократичен митинг в Пазарджик

На 3 декември се навършват 30 години от началото на демократичните промени в Пазарджик и първият митинг, организиран на колодрума в парк „Острова“. По този повод Държавен архив – Пазарджик показа съхранен видеоматериал от 3 декември 1989 г.

Автентичен видеоматериал бе показан по повод 30 години от първия демократичен митинг в Пазарджик. Своеборазният филм за събитията от 3 декември 1989 година бе излъчен пред ученици от гимпназия “Иван Аксаков“ и Средно училище „Георги Брегов“.

Десетки, дори стотици пазарджиклии прииждат в декемврийския ден на колодрума в „Острова“. Те за първи път имат своя шанс на висок глас да изкажат свободно всичко, което мислят.

Преди 30 години започва период на нови надежди. Езикът на онзи митинг днес може би е чужд на младите хора, родени повече от десетилетие след онзи 3 декември.

Срещата, организирана от Държавния архив с учениците, е част от идеята повече хора да видят съхранения видеоматериал, за да се помни как са започнали промените в България.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии