7.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

329 деца ще учат в средищни училища

В изпълнение на Постановление на министерски съвет е необходимо актуализиране на списъка със средищните училища на територията на Община Пазарджик за учебната 2021/2022 година. То трябва да бъде одобрено от Общинския съвет.

По Закона за предучилищното и училищното образование за средищно се определя държавно или общинско училище, в което се обучават най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст от други населени места, в които няма училище и за които това е училището, осъществяващо обучение в съответния клас и намиращо се на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа.

В контекста на това определение за учебната 2021/2022 година актуален списък на средищните училища на територията на Община Пазарджик е от 8 учебни заведения.

НУ „Кирил и Методий” в с. Черногорово ще приеме 38 ученици от селата Крали Марко, Овчеполци, Тополи дол, Цар Асен и Росен, където няма училища. В ОУ „Асен Златаров” в Черногорово пък ще учат 21 ученици от Овчеполци, Тополи дол и Росен. Във Величково ще учат 22 ученици от Памидово, а до ОУ“Отец Паисий“ в Гелеменово ще пътуват 62 ученици от Априлци и Сбор. Училището в Паталеница ще приеме 41 деца от Црънча. В Пазарджик средищни са училищата „Стефан Захариев“, в което учат 77 деца от Драгор, „Св. Климент Охридски”, което приема 37 ученици от Добровница и „Д-р Петър Берон” , в което учат 31 деца от Мирянци.
Общият брой на децата, които пътуват със специализиран превоз или по транспортна схема до средищните училища е 329. Те са от 12 населени места, а средищните училища са 8.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии