22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

600 грама е най-малкото бебе в Неонатологичното отделение в МБАЛ-Пазарджик

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Всяка година на 17 ноември се отбелязва Световния ден на недоносените бебета. Целта е вниманието на обществото да бъде насочено към тези най-мънички и борбени деца. От отделението по Неонатология към МБАЛ Пазарджик също отбелязаха събитето, като специални гости бяха техни малки пациенти. Те получиха и дарение- апарат за неинвазивна вентилация на стойност-близо 17 хил.лв.

Над 6500 недоносени бебета са се родили в България през 2021 г. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 млрд. евро годишно в световен мащаб. Според български неонатолози, у нас грижата за едно недоносено бебе достига до 2000 лева на ден.  Кметът Тодор Попов също присъства на събитието и благодари на всички лекари, които ежедневно се борят да спасяват живота на най-малките.  Малкият Игнат е едно от недоносените бебета, които са родени в МБАЛ Пазарджик. В продължение на няколко месеца семейството и лекарите от Неонатологичното отделение се молят да оцелее.  Георги се появява на бял свят малко по рано от очакваното. Състоянието му се влошава няколко часа след раждането.

От началото на годината досега през Неонатологичното отделение са преминали 105 недоносени бебенца. Сред тях има и седем двойки близнаци. Най-малкото бебенце, за което в момента се грижат специалистите тежи само 600 грама.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии