6.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

800 грама е тежало най-малкото бебе, спасено в МБАЛ Пазарджик тази година

На 17 ноември се отбелязва Световният ден на недоносеността. Това е ден, в който вниманието е насочено към най-мъничките и борбени бебета, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца. Недоносените деца представляват най-голямата група малки пациенти, а броят им продължава да нараства.
Празник на малките герои и на големите герои, които им помагат, организираха  днес в  Неонатологичното отделение към МБАЛ – Пазарджик.

На срещата бяха поканени родителите и малките им  бебенца, които са били техни пациенти. Всички гости на тържеството получиха лилава панделка, като символ на съпричастността към недоносените бебета и техните семейства.
В Европа общият брой на преждевременно родените бебета годишно е около 500 000, а в световен мащаб броят им надхвърля 15 милиона.

В България статистиката също е изключително тревожна – над 6 000 бебета годишно се раждат твърде рано. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания.

От началото на годината до края на месец октомври през Неонатологията на МБАЛ-Пазарджик са преминали 588 новородени.120 от тях са били недоносени, съобщи началникът на отделението д-р Здравка Пиронова.

Най-малките бебенца спасени в болницата през тази година са  близначетата Гина и Найден от Велинград. Те се раждат на 6 февруари, когато са едва в 26-27 гестационна седмица.

Тогава малкото момченце тежи едва 800 грама, а неговата сестрича-900грама. Двете близначета остават в неонатологичното отделение няколко месеца, а  сега вече са на 9 месеца и се радват на грижите на своите родители. 40 са новородените  с тегло от 1 200гр до 2000гр, които са преминали през отделението през 2019 г.

Пет бебета са тежали между 1200 и 1000грама.В момента екипът на отделението полага грижи за 11 недоносени бебета. Между тях има и три двойки близнаци. Най-малкото бебенце в отделението е Божидар. Той се ражда на 11 ноември и тежи 1000 грама. Неонатологичното отделение е едно от най-тежките в областната болница, отбеляза д-р Пиронова. Тя подчерта, че то е и единственото в региона, което осигурява 24 часов прием и лечение на малки  пациенти от цялата област и единственото в областта с второ ниво на компетентност. Отглеждането на едно недоносено бебе на ден струва между 1000 и 2 хиляди лева. Борбата за живота на такива дечица понякога продължава с месеци, обясниха  медиците.  Д-р Пиронова пожела много здраве на своите колеги и на  малките герои и техните семейства.

Новият изпълнителен директор на болницата д-р Красимир Темнилов, който бе сред поканените на срещата, подари на екипа на отделението икона на Свети Стилиян, наречен още Детепазител,  който  се счита за закрилник на бебетата и  малките деца.
Децата и Неонатологичното отделение ще бъдат приоритет за ръководството на болницата, подчерта д-р Темнилов. Искаме да полагаме необходимите грижи и да правим много родители щастливи,  допълни той и пожела Родилното и Неонатологичното отделение да работят в синхрон.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии