25.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Битката за партийните листи в областта започна

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Датата на изборите вече е ясна, като след първите емоционални реакции обществото вече се успокои, а партиите започнаха процедури по подреждане на изборните листи. В публичното пространство витаят и имената на претенденти за народни избраници в следващия парламент.

Очаква се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да оглави партиини листи в София и Пловдив. Традиционно Пазарджик е областта, в която имената на кандидат-депутатите се обявяват в началото на кампанията. Този път обаче е различно. Сред първите коментирани имена за водачи е това на настоящия министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя е родом от Пазарджик, като очакванията са и на тези избори да оглави листата на партията в областта.

По информация на Телемедиа за избираеми места в листата се борят областният управител Стефан Мирев, областният председател на ГЕРБ Найден Шопов.  

Желание за нов мандат декларират и настоящите депутати, но според мълвата в ГЕРБ средите част от тях ще останат извън листата. На този етап е ясно, че Даниела Малешкова няма да разчита на подкрепа от Септември поради конфликт с Марин Рачев. Не ясно е и бъдещето в ГЕРБ на народните представители от Пазарджик и Велинград – Десислава Тодорова и Димитър Гечев.  За предстоящите избори техните имена се спрягат, както за кандидати на ГЕРБ, така и за евентуални представители на партията на Цветан Цветанов. Всичко това на този етап обаче са само коментари.

Номинации от няколко общини за нов мандат получава депутатката от Пещера Десислава Костадинова. Последното решение, за това кой ще бъде в партийната листа има Бойко Борисов, а той по традиция обявява “отборът за изборите” официално в началото на кампанията.

В БСП номинационните събрания създават напрежение, основно за кандидатурата на партийния водач.  В “червените редици” се говори, че за първото място в листата претендентите са мнозина – както от областта, така и на така наречените “парашутисти”. Сред спряганите имена са тези на настоящите депутати Надя Клисурска и панагюрецът Христо Проданов, на областната лидерка Петя Цанкова, както и на кмета на Пещера Йордан Младенов. С пост в профила си в социална мрежа снощи той заяви, че няма да участва в предизборната кампания. И в БСП водачите на листите се определят в София.

В ДПС по традиция имената в листата стават ясни, когато реши ръководството на партията. Тук дисциплината винаги е била пословична. Очакванията на членовете на структурите са и на тези избори водач да бъде Делян Пеевски. В ДПС средите са категорични, че за да покажат добри резултати на 4-ти април им трябва силен водач. А в областта за такъв припознават именно Пеевски. И може би именно заради това доверие към него едни от малкото публични изяви на Делян Пеевски са именно в пазарджишко. В пандемичната 2020 година влиятелният депутат направи и множество дарения именно в областта.
А ако той наистина излезе от политиката очакванията са листата на ДПС да бъде оглавена от евродепутата Искра Михайлова. Това за хората в партията в областта обаче е малко вероятно да се случи. Иначе в листата се очаква да намерят място общински лидери, партийни дейци, както и настоящия народен представител Сергей Кичиков, който е сочен за един от дейните представители на партията.

На този етап участието на ВМРО и НФСБ е неясно, но ако двете партии участват в коалиция се очаква водач на листата да бъде настоящия заместник министър на МВР Стефан Балабанов.
 
Партията на Слави Трифонов е голямата неизвестна в област Пазарджик. Според информацията в официалния сайт на “Има такъв народ” структура на партията в област Пазарджик няма. Поне на този етап. Ще бъде ли учредена в дните до парламентарния вот такава, както и какви ще бъдат хората в листата на партията предстои да разберем.

За водач на листата на формацията на Мая Манолова и Отровното трио се спрягат имената на Бойка Маринска и Златка Цвеева.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии