13.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Център в Пазарджик е приютил най-много деца мигранти

В момента в центъра са настанени три деца мигранти от Сирия

За последните 5 години през Центъра за настаняване от семеен тип към БЧК в Пазарджик са минали най-много деца мигранти. Те са били предимно от Сирия и Афганистан. Според директора на приюта 30 са децата мигранти, за които са се грижили.

В момента в центъра са настанени три деца мигранти от Сирия. Те са 16 – годишни и са минали границата сами, без родителите си. След като са заловени са изпратени за отглеждане в приюта в Пазарджик.

Хубави деца са. Приобщихме ги към нашите деца. Понаучиха български език. С чужда помощ, едно посолство в София ни помага. Идва учител три пъти в седмицата и те изучават български език по един час. Общо приета е така практиката, но няма как да ги изпратим в училище, защото те са големи и не могат да отидат във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Нашият закон не го позволява. Но те пък научиха по този начин български. Миналата година на море ги водихме, на всичките мероприятия, общуват тука с децата. Сега чакаме вече обаждане от родителите и раздвижване на тази процедура за събиране със семейството„, споделя Емилия Ковачева управител ЦНСТ към БЧК.

Веднъж попаднали в системата у нас, търсещите закрила непридружени деца могат да чакат месеци, а понякога и година, за да се измине целият административен път и животът им да продължи. Сирийските деца, настанени в центъра в Пазарджик са с хуманитарен статут и Зелена карта.

Това е един дълъг процес, защото се правят няколко интервюта – от Агенцията за бежанците, Хелзински комитет и така нататък. За изминалата една година те са вече една година при мен са проведени интервюта и сме подали молби за събиране със семействата„.

Родителите на децата от Сирия също са настанени в бежански център.

„Техните семейства са в Турция. При положение, че документите са там предстои издаване на визи на родителите, които да минат тука в България чрез нашите посолства и да започне процедура по събиране на семействата.

Децата бежанци остават в центърът в Пазарджик за различен период.

Някои остават, други бягат. Имахме няколко деца, които се задържаха повече. Бяха предимно от Афганистан“.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии