23.9 C
Пазарджик
четвъртък, 13 юни, 2024

Честит празник, Пазарджик!

За 38-ми път Пазарджик отбелязва своя празник в деня на Светите равноапостоли Константин и Елена. За първи път той се чества през 1930 година. Честването му е прекъснато през 1944 г. и е възобновено през 1987 г., когато за празник на града е определена първата неделя на месец юни. С решение на Общинския съвет от 2001 г. отново се отбелязва на 21 май.

По традиция празникът на Пазарджик започна с тържествена литургия в църквата “Св. Св. Константин и Елена“. Оттам, предвождани от военен оркестър и свещеници, гражданите и официалните лица с Литийно шествие стигнаха до площад „Константин Величков“. По традиция официалната част започна с вдигането на знамето на Пазарджик от кмета Петър Куленски.

Честването в центъра на града започна с водосвет за здраве, отслужен от пловдивския митрополит Николай, който се обърна към жителите и гостите на града.

Приветствие отправи и кметът Петър Куленски.

За първи път от три години насам има новородено бебе в деня на Светите равноапостоли Св. Св. Константин и Елена. То е момче и се казва Борислав. Родило се е половин час след полунощ в МБАЛ „Хигия“.

Кметът Куленски награди и останалите деца, родени на празника на Пазарджик през последните 18 години. Празникът продължи с концерт на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии