6.9 C
Пазарджик
събота, 2 март, 2024

Днес е Световен ден за борба с хипертонията

Расте броят на младите мъже и жените между 35 и 65 години, при които се установява високо кръвно налягане. Има и тенденция за липса на адекватен контрол върху хипертонията, независимо от провежданото лечение. Тези изводи правят от Българската лига по хипертония на базата на проведени през последните три години кампании за скрининг.

По случай Световния ден за борба с хипертонията и днес продължава организираната от тях кампания за измерване на кръвното налягане в различни градове у нас.

От Българската лига по хипертония виждат като основна причина за посочената тенденция липсата на информираност и на редовно измерване на кръвното налягане, което води до това, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват.

През изминалите три години в скрининговата кампания на организацията са изследвани над 10 хиляди души.

В различни населени места бяха разкрити пунктове за измерване на кръвното налягане, а рамките на кампанията хората ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, ще получат информационни материали със съвети за здравословен живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

Източник: БНР

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии