5.9 C
Пазарджик
вторник, 5 март, 2024

Еньовден – празник на билките

Еньовден е! Православната църква отбелязва рождението на Свети Йоан Кръстител. От прастари времена хората вярват, че в полунощ срещу Еньовден небето се отваря – стават чудеса. Според поверието на днешния ден тревите и билките имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. По този повод членовете на клуба на учителите пенсионери в Пазарджик организираха специален празник в Етнографската експозиция.

Малки и големи се събраха в Етнографската експозиция в Пазарджик, за да отпразнуват заедно българският празник Еньовден. От клуба на пенсионираните учители потопиха всички присъстващи в магията на лечебните билки.  Всички заедно изработиха красиви еньовски китки и венци, които получиха като подаръци. За всички имаше и така наречената ,,мълчана вода“ както и паричка, увита в здравец, които да пазят за здраве и берекет до следващия Еньовден.

Според народа Еньовден е далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето „трепти”, „играе” и който види това, ще бъде здрав през годината.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии