Гимназията по Икономика ще представя България на Европейската олимпиада по статистика

19.04.2022 10:46 654 Коментари: / Добави коментар Редактор: Таня Кабурова Пазарджик
Гимназията по Икономика ще представя България на Европейската олимпиада по статистика

Отбор TEAM_PRO с ментор Албена Гълъбинова и членове Дарина Денкова, Кристина Тонова и Юлиана Бирова се класира на първо място в ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО СТАТИСТИКА 2022 и ще представя България в европейски кръг, където ще се състезава с най-добрите отбори на европейски държави!
ЕОС 2022 се провежда в три кръга за периода от януари до април, в която децата показват знания и умения по математика, статистика и дигитални компетентности.

За поредна пета година ПГИМ, с директор Таня Благова, представя Пазарджик достойно, заемайки призови места! В тази връзка Милена Гълъбинова и Албена Гълъбинова бяха поканени и взеха участие като лектори в Национална конференция „ЕОС 2022”, организирана от НАЦИОНАЛЕН СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ, на която присъстваха учители от цялата страна.

В първия кръг отбори от ПГИМ с ментори Милена Гълъбинова, Минка Трендафилова и Албена Гълъбинова се класираха на челни позиции. Участие взеха 406 отбора от цялата страна в две категории А (10-12 клас) и Б (8-9 клас).

Във втори кръг на първо място в категория Б се класира отбор TEAM_PRO с ментор Албена Гълъбинова, а на шесто място се класира отбор ITFUTURE с ментор Милена Гълъбинова и членове Михаил  Павлов, Цветан Навущаров и Петър Божков. Конкуренцията беше голяма, разликата в точките, получени от отборите, малка. На второ място в категория А с ментор Минка Трендафилова се класира отбор NO_FEAR с членове Георги Колев, Габриела Масларева и Светлана Бакърджиева, а на пето място се класира отбор PRO-LEAGUE с членове Магдалена Тоткова, Весела Попова и Диан Филипов. Ученици от 12 клас получиха сертификати, с които ще бъдат приети в УНСС, Варненски университет и др. с оценка „Отличен” по избрана от тях специалност.

В третия – публичен кръг, който се проведе в Гранд хотел София на 16.04.2022 г., петте най-добри отбора във всяка категория се състезаваха пред публика и жури с членове: заместник-председателя на Националния статистически институт Диана Янчева, която беше и председател на журито, Доц. д-р Александър Найденов - научен секретар и преподавател в УНСС, катедра „Статистика и иконометрия“, Д-р Надя Кантарева-Барух - директор на „Аз-буки“ - Национално издателство за образование и наука, и издател на вестник „Аз-буки“, медиен партньор на олимпиадата и Тодор Борисов - преподавател в Частна профилирана гимназия „Образователни технологии“.

Според правилата на състезанието победителите след първите два кръга от националния етап, представят публично отборите и идейните си проекти, като крайната оценка се формира от:

Онлайн гласуване, с тежест 25%, проведено от 4 до 14 април на сайта на НСИ, където бяха публикувани представянията и идейните проекти на 11 отбора, допуснати до участие

Гласуване от публиката по време на публичния избор - с тежест 25%. Оценка на журито - с тежест 50%.

На първо място в категория Б журито обяви отбор TEAM_PRO с ментор Албена Гълъбинова, който ще представя България на Европейският кръг на олимпиадата. Той ще се проведе в периода до 15 май 2022 г., а победителите в него ще станат известни през юни.

Класираните на първите две места отбори в съответната категория ще имат за задача да изработят двеминутен видеоклип на тема „Статистиката и околната среда“, с който ще участват в Европейския кръг на статистическата олимпиада.

Европейският кръг на олимпиадата по статистика ще се проведе в периода от 18 април до 15 май 2022 г., а победителите в него ще станат известни през юни.


Споделете в:

Коментари

Топ новини

Слънчев, но мразовит четвъртък
09.02.2023 08:57 4
Слънчев, но мразовит четвъртък

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Над югоизточните ра...

Приютът в Пазарджик е със запълнен капацитет
08.02.2023 18:14 676
Приютът в Пазарджик е със запълнен капацитет

Преди малко повече от половин година Пазарджик за първи път се сдоби с приют, в к...

Оцелял при пожар загина в друг
08.02.2023 18:05 603
Оцелял при пожар загина в друг

По данни на провтивопожарната служба в Пазарджик при пожар около 8 часа сутринта ...

ТМ+

Пазарджиклии отвориха сърцата си за пострадалите в Турция и Сирия
08.02.2023 17:16 507 Общество
Пазарджиклии отвориха сърцата си за пострадалите в Турция и Сирия

Не спира вълната от съпричастност към Турция и Сирия. В Пазарджик хората за по...

Xiaomi в България дари над 170 смарт продукта
08.02.2023 12:59 68 Техно
Xiaomi в България дари над 170 смарт продукта

Технологичният лидер Xiaomi дари общо 178 смарт продукта, които са част от богато...

POCO представя новите допълнения към изключителната си X-серия
07.02.2023 15:00 96 Техно
POCO представя новите допълнения към изключителната си X-серия

POCO, популярната технологична марка сред младите фенове на технологиите, предста...

Седмици за безплатни изследвания за ХИВ/СПИН в РЗИ Пазарджик
07.02.2023 12:37 154 Общество
Седмици за безплатни изследвания за ХИВ/СПИН в РЗИ Пазарджик

От 07.02 до 17.02.2023 г., от 9.00 ч. до 16.00. ч. всеки желаещ може да провери б...