18.9 C
Пазарджик
понеделник, 27 май, 2024

Храмов празник в църквата в Ляхово

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

От ранни зори десетки миряни се стекоха в храм „Свети Пророк Илия“ в село Ляхово, за да запалят свещичка и да се помолят за здраве и благоденствие. Специално за празника бе приготвен и вкусен курбан.

Виолета Ларгова живее в София, но прекарва лятото си в Ляхово. За нея Илинден е един специален празник.

Според народните представи св. Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която „пасе“ житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса. На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно – овен или вол. Общоселската трапеза се нарежда на високо място или под вековни дъбови дървета. Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии