13.8 C
Пазарджик
петък, 19 април, 2024

И ОДБХ не откри нарушение заради миризмата на тор над Пазарджик

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

И Областна дирекция по безопасност на храните в Пазарджик извърши проверка по сигнал за неприятна миризма във въздуха на областния град.

След сигнал от екоинспекцията за миризма на тор в Пазарджик, експертите извършиха проверка и установиха, че тя е заради извършване на наторяване на земеделски площи в местността „Кипира“ край града. Установено е, че е извършено наторяване с течен оборски тор на земи в същата местност в периода 10 -11 август на площ от 200 декара.

В момента на инспекцията на Областната дирекция по безопасност на храните е установено, че площта е обработена и е извършено заораване на течния оборски тор. Извършена е проверка също на документите, които удостоверяват предаването на оборската тор от свинефермата на земеделския стопанин, както и на задължителните за стопаните растителнозащитни дневници.

Изпълнено е и изискването за влагане на не повече от 17 кг азот на декар площ годишно. Спазени са ограничителните периоди за внасяне на азотсъдържащи торове при полски култури за Южна България, а именно от 1 ноември до 20 февруари.

Обработката на площите е извършена съгласно Правилата за добра земеделска практика, разработени в изпълнение на Наредба № 2 от 2007 г. за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии