Изключителен интерес на преподаватели от страната към инициативите на НСИ

20.11.2023 13:41 661 Коментари: / Добави коментар Източник: НСИ Редактор: Таня Кабурова Пазарджик
Изключителен интерес на преподаватели от страната към инициативите на НСИ

При много голям интерес преминаха двата етапа на семинара на Националния статистически институт за споделяне на добри практики и обсъждане на подготовката за провеждане на предстоящата през 2024 година Седма европейска олимпиада по статистика за ученици под егидата на Евростат. На събитието в Пазарджик от 17 до 19 ноември се събраха над 120 педагози от цялата страна с желание да работят със своите ученици за повишаване на интереса им към статистиката, за развитие на творческите им умения чрез участие в инициативите на НСИ на национално и международно ниво.

Семинарът беше открит официално от доц. д-р Михаил Кончев, заместник-председател на НСИ и ръководител на екипа по реализиране на статистическите инициативи за ученици в България. „Олимпийският връх е едновременно и цел, и посока, но по-важен е пътят, който изминаваме към него. Пътят е този, който изгражда личността, а ние като преподаватели знаем това най-добре, възпитавайки млади хора с очакването да бъдат успешното ни бъдеще“, заяви доц. Кончев и припомни на присъстващите, че олимпийският статистически връх не е непревземаем, защото през 2022 г. български отбор е победител в Европейската олимпиада по статистика.

С приветствия към участниците в семинара се обърнаха също Юлия Мичева, старши експерт по математика в РУО на МОН – Пазарджик, и Ана Павлова - заместник-директор по учебната дейност в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в града-домакин.

Директорът на дирекция „Многосекторна статистика, методолия и регистри“ Антоанета Илкова представи всички статистически състезания за ученици, организирани от НСИ, както и целите, регламентите, условията за участие и резултатите от последните им издания – Шестата европейска статистическа олимпиада, първия за България статистически Дейтатон, Международния конкурс за статистически плакат и Националния конкурс за статистическо есе.

Успешния си опит по време на работните сесии представиха учителите-ментори на отбори победители и с призови класирания в статистическите състезания на НСИ - Милена Гълъбинова и Албена Гълъбинова от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт - Пазарджик, Ангелина Иванова от СУ „Васил Левски“ - Троян, Диана Савова от 51 СУ „Елисавета Багряна“ - София и Величка Стоянова от ЕГ „Васил Карагьозов“ - Ямбол. Менторите споделиха, че за все по-нарастващия интерес на учениците към статистиката принос има и това, че на първенците в националния кръг на Европейската олимпиада по статистика се признава оценка отличен 6.00 от конкурсния изпит в УНСС за кандидатстване във всички специалности от направление „Икономика“.

Всеобщо бе мнението, че съвместната отлична работа между учителите и НСИ, популяризирането и на най-малкия успех, високата оценка и признанието на местно и национално ниво действа повече от мотивиращо за младите хора, за да продължават и в бъдеще да отреждат на статистиката важна роля както в ежедневието си, така и в плановете за бъдещо развитие.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Нов график за движение на влаковете от утре
09.12.2023 17:20 89
Нов график за движение на влаковете от утре

От неделя (10-и декември) влиза в сила новият График за движение на влаковете на ...

Близо 10% са положителните с Ковид за последното денонощие
09.12.2023 14:45 90
Близо 10% са положителните с Ковид за последното денонощие

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 164. Нап...

Хороскоп за 9 декември
09.12.2023 11:53 299
Хороскоп за 9 декември

Овен - Върнете се още веднъж към всичко изоставено и изостанало. Изяснете си пр...

ТМ+

Хороскоп за 9 декември
09.12.2023 11:53 299 Общество
Хороскоп за 9 декември

Овен - Върнете се още веднъж към всичко изоставено и изостанало. Изяснете си пр...

Отличиха заслужилите художници за 2023 г.
08.12.2023 18:21 1381 Култура
Отличиха заслужилите художници за 2023 г.

70 творби на 28 автори са включени в годишната изложба на пазарджишките художници...

Motorola представи специално издание на устройствата razr 40 ultra и edge 40 NEO - единствените смартфони на пазара в цвета на 2024, обявен от Pantone.
08.12.2023 16:40 189 Техно
Алтернативни начини да използваме балсама за устни
08.12.2023 14:23 208 Общество
Алтернативни начини да използваме балсама за устни

Балсамът за устни е продукт, който почти всяка жена използва, за да омекоти устни...