8.9 C
Пазарджик
сряда, 21 февруари, 2024

Изкуство от Азия и Африка

Изкуство от Азия и Африка може да бъде видяно в новата изложба, подредена в Регионален Исторически Музей-Пазарджик. Тя е гостуваща и е част от фонда на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна “Изкуство от Азия и Африка“. Експонатите, участващи в изложбата, са част от дарението на скулптура Златко Паунов.

Златко Паунов е един от добре познатите скулптори. Животът му е низ от приключения в света на познанието и експеримента. След като започва работа като реставратор в Тибетския музей в Ню Йорк се запалва искрата на интереса му към източното изкуство и култура. Неговата лична колекция от различни експонати е дарена на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна „Изкуство от Азия и Африка“. За първи път част от неговите произведения гостуват и на РИМ-Пазарджик.  В експозицията са подредени произведения на изкуството, свързани с будизма, индуизма и други вярвания от Югоизточна Азия. Това са предимно ритуални предмети от храмове и домове, както и атрибути на будистки свещеници. Предметите са оригинални и носят съответните иконографски и философски послания.

Изложбата ще остане подредена в РИМ-Пазарджик до края на месец август.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии