11.9 C
Пазарджик
вторник, 27 февруари, 2024

Какво искат да работят младите хора?

Когато всеки от нас отиде да си купува мебели, едва ли се замисля как са произведени те, трудът на колко хора стои зад една маса или стол? А истината е, че производителите все по-трудно намират работници.

Иван Караджов от Пазарджик произвежда мебели повече от 30 години и за него липсата на работна ръка е най-голямото предизвикателство. Макар непрестанно да инвестира в умни машини, за него хората остават най-важни.

По данни на Агенцията по заетостта, към 31 октомври безработните лица до 29 години в област Пазарджик са 937, от тях 63 са с висше образование и 149 със средно професионално. Останалите над 700 безработни лица имат средно, основно или по-ниско образование. Средна брутна работна заплата в област Пазарджик към месец септември е била 1729 лв., показват пък данните на Националния статистически институт.

За да има кадри, те трябва да се създават, споделя HR експертът Вайде Бърганова, която от години се бори за разширяване на обхвата на дуалното образование и още в училище да се подготвят професионалисти в традиционните производства.

Пет училища в област Пазарджик предлагат дуално обучение. Те обучават ученици в 16 професии.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии