23.9 C
Пазарджик
четвъртък, 13 юни, 2024

Какво се случва в затвора?

Затворник, наказван 32 пъти при изтърпяване на наказанието си в пазарджишкия затвор, оспори последното си наказание. А то е за фрапиращ случай на варене на ракия. От решението на Административния съд по жалба на мъжа, на 29 август г. при извършен обиск и претърсване в Девето отделение на Затвора гр. Пазарджик, в санитарния възел на 906 спално помещение, били открити заготовка за направа на алкохол и алкохол около 200 грама в момент, в който жалбоподателят го изварявал. Мъжът си признал, че са го хванали да вари ракия.

При обиска, било установено, че затворникът притежава един брой кофа, пълна с около 5 литра заготовка за направа на алкохол и пластмасова купичка пълна с 200 грама течност с мирис на алкохол, иззети са и 3 броя бързовари.

За констатираното нарушение била издадена заповед, с която жалбоподателят бил наказан с дисциплинарно наказание „изолиране в наказателна килия за срок от 14 денонощия“. Недоволството на затворника било предизвикано от факта, че освен това наказание, му била спряна и кабелната телевизия в килията. За това поискал първото му наказание за изолация да бъде отменено.

Съдът обаче на първа инстанция потвърди заповедта.

Второто решение касае искова молба за нанесени неимуществени щети от бездействието на администрацията на Затвора  Пазарджик, за периода 1 февруари 2020 година до 21 юни 2021 г. поради пренаселени килии и мръсни килии, дървеници, хлебарки и гризачи в тях. Затворникът твърди, че липсват санитарен възел и течаща топла и студена вода.Твърди се липса за светлина и чист въздух. Искът е в размер на 50 000 лв.

В края на посочения период директорът на Затвора Веселин Коцев пред камерата на Телемедиа описва съвсем различни условия. Това стана при откриването на нов обучителен център там.

В решението на съда са описани именно условията, споменати от директора на Затвора. Решението на магистратите е да отхвърлят като неоснователен иска на затворника.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии