6.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Китайски дипломати браха череши в Паталеница

Китайският посланик Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, заедно със съпругата си г-жа Ся Джишун и още тринайсет души от Китайското посолство в България, посетиха красивото пазарджишко село Паталеница.

Целта на посещението е била да се докоснат до малко лавандулово поле с красива гледка към Северните Родопи, в чието подножие се намира и селото. Освен за красиви снимки, китайските гости са потърсили и местен черешопрозиводител, за да закупят малка част от продукцията му. Така посланикът, неговата съпруга и част от екипа му собственоръчно си набраха няколко килограма от вкусните български череши, които директно бяха занесени в посолството, за да ги опитат и останалите дипломатически работници.

Китайските гости бяха изненадани съвсем случайно и от друга група – български самодиви от град Белово, които подготвяха изненада за красивия кразник Еньовден в лавандуловото поле под Паталеница. Така двете групи по естествен път се смесиха и си направиха общи снимки за спомен, което спомогна за това посещението им в селото да стане един незабравим момент.

На края на своята визита китайските гости се докоснаха и до малкия Баткунски манастир, който се намира в гората над село Паталеница. Зоокътът на манастира изненада приятно дипломатите, а разказите за най-старата лоза на Балканите ги очарова. Сред тях имаше и българоговорящи като г-жа Ма Ци. Тя е изучавала Българска филология в Пекин и Велико Търново. Един от най-интересните моменти за българистката бе опитът да прочете надпис на старобългарски, който е вграден в една от стените на манастирската обител. Опитът беше сполучлив. Така китайските гости научиха, че преди няколко столетия Димо е построил чешма за Баткунския манастир.

Посещението на дипломатите завърши с разходка из прохладните родопски гори, а Паталеница получи нови приятели от най-голямата по население държава в света.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии