12.9 C
Пазарджик
сряда, 28 февруари, 2024

Колко струва подготовката на първокласник?

Дни преди 15 септември книжарниците са пълни с родители, които трескаво подготвят децата си за първия учебен ден. Най-притеснени са родителите, на първокласниците, на които тази година за първи път им се налага да пазаруват учебни помагала.

Между 250 лв. и 300 лв. струва подготовката на първокласник за училище тази година. Училищата са подготвили задължителния списък от пособия и са провели разяснителни срещи с родителите.

Той включва учебни помагала, тетрадки, блокчета, водни бои, моливи, химикали и всичко необходимо за нормалното протичане на учебния процес на първокласниците

За часовете по „Български език и литература“ родителите трябва да закупят 5 тетрадки с тесни и широки редове за работа в клас, които струват между 50 стотинки и левче. По математика сумата е малко по-голяма, защото освен 5 тетрадки с големи квадратчета за работа в клас и поне две сини химикалки и една с цветен пълнител общо за 7 лв. трябва да се закупят и допълнителни пособия.

Родителите трябва да предвидят инструменти за чертане-линия, триъгълник, 2 молива НВ, гума и острилка, за които трябват около 8-10 лв., както и дидактически материали – сметало, пластмасови цифрички и пръчици, излизащи около 5-6 лв.

Ученическата чанта е една от най-скъпата част от оборудването на първолака. Специалистите по сколиозни заболявания съветват да бъде анатомична, с твърд и добре подплатен гръб. Цените им започват от 60 лв. и достигат до 150 лв. – 250 лв.
Бюджетът може още да се оскъпи, ако училището има задължителна униформа.

Учебниците за първи клас са безплатни, но към тях трябва да се купят сборници и учебни тетрадки по отделните предмети. Цената им варира между 20 и 50 лв. и обикновено се купуват организирано в училище.

Към училищните помагала, раница и нови дрехи през тази година за първокласниците ще трябва да бъдат осигурени и маски и лични дезинфектанти. Така COVID-19 вдигна разходите до 330 лв. за да се гарантира сигурността на децата.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии