15.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Космическото момиче на България идва в Пазарджик

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Татяна Иванова, позната още като космическото момиче на България, ще бъде гост на събитието “Конференция за науки” на 4-ти декември, неделя, в гр. Пазарджик.

Община Пазарджик и Съвет за младежка политика организират четвъртото издание на поредицата “Focus On Success”, а тази година темата е “наука”. Конференцията за науки ще се проведе на 4-ти декември (неделя) от 11:00 часа в зала “Маестро Георги Атанасов”, а желаещите да станат част от събитието трябва да попълнят онлайн формуляра (https://forms.gle/LbJfrdETSoC3xr887) до 3-ти декември (събота).

Първият гост на събитието ще бъде Татяна Иванова. Тя е на 19 години от град Добрич и мечтае да стане първата жена космонавт на България. В момента Татяна е космически посланик на Атлантическия клуб в България. През 2022 г. е отличена за „Достойна българка” в класацията на „24 часа“.

Татяна има множество награди от различни форуми, включително 1-во място на Световна шампионска купа и златен медал – „Космическа магия“ Космическа викторина Световна купа 2020 г., сертификат за майсторски клас на ЦЕРН по физика на елементарните частици (2020, 2019), награда „Space Academy Wings“ от Международния космически лагер на НАСА в Хънтсвил, Алабама, САЩ 2019 г. и 1-во място във Втори областен научен конкурс „Науката лично” – проект „Марс” 2019 г. Пътят на Татяна дотук е повече от впечатляващ:

Преминава през два учебнотренировъчни лагера по модел на НАСА в Измир, Турция през 2018 г. и в Хънтсвил, Алабама, САЩ през 2019 г.

През ноември 2021 г. е приета в космическа програма в Северна Америка. Космическата академия е към Project PoSSUM и Международния институт по космически науки и е първият проект, финансиран от НАСА, който сертифицира кандидат-астронавти за суборбитален полет.

През февруари 2022 г. преминава през основополагащия курс – AST 101, след който получава квалификация за следващите 15 курса.
Първият курс, който завършва, е за полет в специален самолет за висш пилотаж – 300 ExtraL, върху който се упражнява по-силно земно притегляне, отрицателно ускорение и нулева гравитация.

Участва в тестването на разработените от CSA (Канадската космическа агенция) костюми чрез специално компресиране и декомпресиране, регулации и проверка на подвижността.

В университета Embry – Riddle е подложена на хипоксия в специални камери.

Заповядайте да се срещнете с Татяна на четвъртото издание на “Focus On Success”. Продължаваме нашата мисия да срещаме младежи с добрите и успешни примери, а този път те ще бъдат от сферата на науката. Една необятна и вълнуваща тема, която нашите лектори – експерти в различни научни сфери, ще ни представят по интересен и достъпен начин. Let’s talk science!

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии